6.260 misdaden opgehelderd dankzij DNA-databank

In drie jaar tijd zijn 6.260 misdaden en misdrijven opgelost dankzij de internationale ­uitwisseling van DNA-gegevens. Het gaat bijvoorbeeld om diefstallen, zedenzaken en moorden. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).

Sinds juli 2014 wisselt ons land DNA-gegevens uit met vier buurlanden: Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. In 17.971 gevallen leverde de uitwisseling een positieve match op. “Dikwijls gaat het om een overeenkomst met het DNA van een onbekende dader die ook in het buitenland toesloeg”, zegt Bieke Vanhooydonck van het NICC. Speurders kunnen in zo’n geval de twee misdaden met elkaar vergelijken.

Maar bij 6.260 gevallen leverde de DNA-match ook een naam op, doordat die persoon in onze buurlanden verplicht werd om zijn erfelijk materiaal af te staan, omdat hij al veroordeeld werd of verdachte was in een zaak. “Vaak komt eenzelfde identiteit verschillende keren naar boven, bijvoorbeeld omdat een dader op verschillende plaatsen toesloeg. In totaal had de test eind 2016 al 2.098 keer een unieke naam opgeleverd.”

Vanaf volgende week wil ons land ook DNA-sporen beginnen uitwisselen met Zweden.

Bron » De Standaard