Justitie blundert: telefoontap zoekgeraakt, mensensmokkelaar vrij

De manier waarop justitie telefoontaps bewaart, is amateuristisch. Dat erkent ook de voorzitter van de rechtbank in Brussel. In een onderzoek naar mensensmokkel is justitie belangrijke telefoontaps kwijt geraakt. De rechtbank in Brussel kon daardoor niet anders dan een mensensmokkelaar vrij te spreken.

De Irakees Ibrahim A. (37) stuurde in 2011 zijn kat naar zijn strafproces in Brussel. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot acht jaar cel, omdat hij samen met 17 andere mensensmokkelaars aan snelwegparkings illegalen op vrachtwagens zette richting het Verenigd Koninkrijk.

Hij vocht zijn veroordeling aan en stond de voorbije week opnieuw terecht. De rechtbank zag evenwel geen andere oplossing dan de verdachte over de hele lijn vrij te spreken.

Aanklager heeft gefaald

Reden? De telefoontaps, waarop het gerechtelijk onderzoek gebaseerd is, werden niet bewaard. Dus heeft het Openbaar Ministerie volgens de rechter gefaald in de bewijsvoering.

“Een vrijspraak was het enige logische gevolg”, zegt Thomas Gillis, de advocaat van de mensensmokkelaar. “Justitie zit met een structureel probleem. Men bewaart telefonieonderzoek één jaar op een centrale server. Nadien wordt het naar USB-sticks of cd-roms gekopieerd.”

“Als zo’n cd zoekraakt, kan dat een onderzoek onderuithalen. Dat geen back-ups worden gemaakt, is spelen met vuur, zeker in terreur zaken die gebaseerd zijn op telefoontaps.”

Niet laatste keer

Luc Hennart, de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, bevestigt het probleem. “Justitie moet ervoor instaan dat men over de nodige apparatuur beschikt om materiaal als telefoontaps of camerabeelden permanent te bewaren. We leven in de 21ste eeuw, maar op het gebied van informatica zitten we in de middeleeuwen. Als niet snel wordt ingegrepen, vrees ik dat een rechter nog vaker mensen zal moeten vrijspreken.”

Het parket van Halle-Vilvoorde, dat het onderzoek voerde, gaat nu na waar het fout is gelopen met de verdwenen telefoontaps. ‘De ­gesprekken werden wel opgeslagen, maar vermoedelijk werd op een bepaald moment beslist om die gegevensdrager te vernietigen’, zegt woordvoerster Carol Vercarre.

Bron » De Standaard