Rijkswachters gaan fout

Kartel BXL. Zo gaat de nieuwe VTM-reeks heten die gebaseerd is op het leven van Leon François, een gewezen rijkswachtoffer die midden jaren zeventig de leiding kreeg over het net opgerichte Nationaal Drugsbureau. “Dat moest een antwoord bieden op de almaar om zich heen grijpende drugstrafiek”, aldus Hans Everaert van productiehuis Menuetto. “Het probleem toen was dat er nog geen kader bestond waarbinnen de strijd tegen drugs moest worden gevoerd. Daardoor vielen rijkswachters, zoals François, zelf ten prooi aan de verlokkingen van de drugshandel.”

Kartel BXL, dat net scenariosteun kreeg van het Vlaams Audiovisueel Fonds, zal acht afleveringen van elk zo’n 50 minuten tellen. “De reeks wordt wordt geschreven door onder andere Guy Goossens, die mee Matroesjka’s op papier zette. Het grimmige maar ook grappige Matroesjka’s zal ook in Kartel BXL zitten. Uiteindelijk gaat het over gewone mensen wier moreel kompas tilt slaat.”

Acteurs zijn nog niet aan Kartel BXL verbonden, de reeks wordt ten vroegste in 2022 gedraaid.

Bron » Gazet van Antwerpen