Bende van Nijvel: ‘Het waren mijn kompanen De Staerke en Salesse’

De Brusselse ex-gangster Alain Moussa (70) heeft bij het gerecht nieuwe verklaringen afgelegd over de Bende van Nijvel.

‘Het waren mijn toenmalige bendeleden De Staerke en Salesse’, verklaarde Alain Moussa afgelopen donderdag tegen de politie in ­Nijvel. Volgens de voormalige pooier en drugsverslaafde gangster ­zaten beiden achter de aanslagen van de Bende van Nijvel.

Philippe De Staerke en Dominique Salesse stonden met enkele handlangers in de jaren 80 bekend als de ‘Bende van Baasrode’. De groep spitste zich toe op snelle overvallen op banken, juweliers en postkantoren. Ze kregen twintig jaar cel daarvoor. Ze werden ook lang genoemd als ‘handlangers’ van de Bende van Nijvel. Maar daarvoor werden ze vrijgesproken. Het alibi van De Staerke luidde bij verschillende feiten: ‘Ik zat in de gevangenis’. Dat bleek voldoende overtuigend te zijn.

Alain Moussa maakte korte tijd deel uit van de Bende van Baas­rode. Hij zou ‘slechts’ aan enkele overvallen hebben deelgenomen. ‘Omdat ik meer verdiende met de meisjes dan met dit gangsterisme’, zei hij daarover. Moussa heeft in zowat elk interview ontkend dat hij of de anderen iets te maken hadden met de Bende van Nijvel. Nu wijzigt hij zijn verklaring: ‘Het ­waren De Staerke en Salesse. Ik neem geen drugs meer sinds meer dan een jaar. Ik zou nog meer kunnen vertellen. Het kwam allemaal van hogerop’, zegt hij op zijn Facebookpagina. De beweringen blijven voor de rest vaag.

Moussa zegt dat hij met deze onthullingen voor eens en altijd ‘een punt wil zetten achter zijn gangsterloopbaan’. De man is sinds zijn verklaring ondergedoken. Het federaal parket onderzoekt de zaak en wil niets kwijt.

Philippe De Staerke reageert wel: ‘Moussa is een drugsverslaafde en een dronken mythomaan. Ik ben al jaren de zondebok. Een klacht indienen voor laster? Dat kost me te veel geld en moeite. Ik hoor het wel als de politie me wil verhoren. Mijn DNA hebben ze en mijn verklaringen zijn al jarenlang dezelfde. Ik maak me niet ongerust. Ik ben buiten vervolging gesteld door drie rechtscolleges.’

De Bende van Nijvel maakte tussen 1982 en 1985 28 slachtoffers bij overvallen op supermarkten. De daders zijn nooit gevonden.

Bron » De Standaard