Topgangster Leon De Staerke betrokken bij schietincident met dode in Vorst

De gangsters die vrijdag in Vorst onder vuur werden genomen door speciale eenheden van de federale politie, waren zware jongens. Eén van hen was de beruchte Leon De Staerke (73), de broer van Philippe. Een medeplichtige van De Staerke kwam om.

Vrijdagochtend om 7 uur draaide de wagen met Pascal F. (48) aan het stuur en met Eric B. (48) en een derde onbekende man als passagiers de autokeuring op aan de Luitenant Lotinstraat in Vorst. Daar sloegen de speciale eenheden van de federale politie meteen toe. De agenten observeerden de gangsters al een tijdlang omdat er vermoedens bestonden dat zij achter een reeks recente overvallen en diefstallen zaten.

De agenten waren getipt dat hun volgende doelwit de autokeuring van Vorst zou kunnen zijn. Het plan was de gangsters op te pakken voor ze konden toeslaan. Het drietal liet zich echter niet zomaar oppakken toen de politie hen aanmaande om uit hun wagen te stappen. Volgens het getuigenis van de agenten reed Pascal F. prompt met zijn wagen in op de zwaarbewapende politie. Hij bekocht die daad met zijn leven.

Pascal F. werd door de politie neergeschoten achter zijn stuur. Eric B. (48), een man met een rijk gevuld strafblad wegens gewapende overvallen, werd door twee kogels getroffen. Hij is zwaar gewond maar niet in levensgevaar. De derde gangster in de auto werd geraakt in het been. De gangsters zelf kregen niet de tijd om te schieten. In hun auto vonden de agenten een kogelvrij vest, een jachtgeweer en twee pistolen.

Even verderop in de straat plukten de agenten wat later een vierde man van straat. Dat was niemand minder dan de beruchte Leon De Staerke, lid van de gangsterclan De Staerke. “Puur toeval”, zo zegt De Staerke zelf, maar daar geloven de speurders niet veel van. Volgens hen stond hij op de uitkijk. Hij is bovendien een vriend van Eric B. De twee moesten gisterenochtend trouwens nog samen in Brussel voor de rechtbank verschijnen voor hun rol in een andere overval. Maar dat plan ging niet door.

Leon De Staerke is een beruchte figuur uit de Belgische misdaad. Hij verscheen in juni 1987, samen met enkele andere beruchte gangsters uit die periode, in Gent voor het hof van beroep als lid van de Bende van Baasrode. Naast hem zaten een groepje topgangsters: zijn broer Philippe De Staerke, Apostolos Papadopoulos, Alain Moussa en Dominique Salesse. Er bestonden lange tijd vermoedens dat de Bende van Baasrode ook achter de aanslagen van de Bende van Nijvel zat.

Leon De Staerke was ook een vertrouweling van zijn leeftijdsgenoot Marcel Habran, de godfather van de Luikse maffia. Het parket van Brussel heeft een onderzoeksrechter aangesteld die moet nagaan of de agenten inderdaad uit wettige zelfverdediging handelden toen ze het vuur openden op de wagen. Er werd gisteren nog een reconstructie gehouden.

De drie overlevende gangsters moesten vrijdagavond nog voor de onderzoeksrechter verschijnen. Die moest beslissen of ze aangehouden bleven. Voor Leon De Staerke lijkt het er nu wel op dat zijn criminele carrière voorgoed voorbij is.

Bron » De Standaard