Veel mist rond onthullingen van ex-gangster over Bende van Nijvel

Weet ex-gangster Alain Moussa (70) echt iets over de Bende van Nijvel, zoals hij beweert? Hij is dinsdag opgepakt voor ondervraging en moest alvast de nacht in de cel doorbrengen.

‘De doders van de Bende van Nijvel zijn Johnny De Staerke en Dominique Salesse. Ik neem al een jaar geen drugs meer of iets anders. Ik kan er meer over vertellen, maar het komt van heel hoog.’

Wat bezielde ex-gangster Alain Moussa (70) toen hij op 24 december om 16 uur dit bericht postte op Facebook en twee van zijn voor­malige kompanen beschuldigde (DS 28 december)? De federale politie pakte Moussa gisterochtend op om het hem te vragen. Ook ­Daniël B., zijn neef en vertrouwens­persoon, werd opgepakt. Bij huiszoekingen in de flats van Moussa en B. in Ganshoren en Asse werden onder andere een vuurwapen, verschillende gsm’s en computer­materiaal in beslag genomen. De twee bleven ook nog vorige nacht in de cel. De speurders willen eerst alle gegevens uit hun telefoon en computer analyseren alvorens hen vrij te laten. Dat bevestigde het ­federaal parket gisteren.

Moussa is een ex-gangster uit het Brusselse milieu. Hij heeft een Tunesische vader en een Belgische moeder en had ooit de bijnaam ‘Le flingueur’, de revolverheld. Nochtans gaat hij er prat op dat hij nooit bloed heeft vergoten bij een overval. Maar tijdens een huiszoeking bij hem thuis in Laken midden ­jaren 80 werd onder andere een ­riotgun gevonden.

Moussa maakte ooit deel uit van de Bende van Baasrode, waarvan Philippe ‘Johnny’ De Staerke en Dominique Salesse de leiders ­waren en waar ook de beruchte ­Leopold Van Esbroeck bijhoorde. De bende dankt haar naam aan de overval die ze op 24 juni 1985 pleegde op het postkantoor van Baas­rode. Voor de tientallen overvallen die toegeschreven werden aan de Bende van Baasrode werd Moussa veroordeeld tot tien jaar cel. Daarna raakte hij nog verschillende ­keren in de gevangenis. In 2007 kwam hij vrij met een enkelband. Hij was toen 56 en had bijna dertig jaar van zijn leven in de cel door­gebracht.

Op het Facebookbericht dat Moussa plaatste, kwamen meteen veel vragen van volgers van het dossier, maar zijn antwoorden brachten geen enkele duidelijkheid. Moussa zei wel dat hij ‘geld nodig had om een paar vrienden te helpen met wie hij ooit overvallen pleegde en die nu in de problemen zitten’. Voor de persoon die de gouden tip aanbrengt over de Bende van Nijvel is een premie van 250.000 euro uitgeloofd. Moussa zei ook nog dat er voor De Staerke ten tijde van de overvallen ­‘bescherming was geweest van ­hogerhand’.

Houten brugje

In een persbericht dat hij gisteren verspreidde, gaf Moussa meer ­details over zijn Facebookbericht. Hij beweerde dat Jean Bultot, de onlangs overleden ex-gevangenisdirecteur van Sint-Gillis, ten tijde van de overvallen De Staerke ongezien uit de cel had gelaten zodat hij de overvallen van de Bende van Nijvel kon plegen. De extreemrechtse Bultot werd er in het verleden net als De Staerke lang van verdacht betrokken te zijn geweest bij de Bende van Nijvel.

Daniel B., de neef van Moussa, gaf maandag al meer details aan de krant La Dernière Heure. Moussa zou hem verteld hebben ‘dat hij op een dag niet lang voor de overval met Philippe De Staerke naar de Delhaize van Eigenbrakel was gereden en dat hij daarvoor over een houten brugje had moeten rijden’. Die Delhaize werd op 27 september 1985 overvallen, en in de buurt zou effectief een houten brugje zijn.

Nog volgens B. zou Moussa hem gezegd hebben ‘dat Philippe De Staerke hem had voorgesteld om samen bloedige overvallen te plegen’.

Groot cocaïnegebruik

Moussa en B. moesten gisteren en vandaag klare wijn schenken bij de speurders over wat ze echt weten en meegemaakt hebben en wat valse herinneringen zijn. Bij Moussa is het niet altijd simpel om dat ­onderscheid te maken. Hij heeft lange tijd erg veel cocaïne gebruikt.

In de jaren 80 pleegde de Bende van Baasrode overvallen op banken, juweliers en postkantoren, telkens zonder bloedvergieten. De daders kregen twintig jaar cel. Zowel De Staerke als Salesse werd lange tijd genoemd als mogelijke handlanger van de Bende van ­Nijvel. Onder anderen Leopold Van Esbroeck wees naar Salesse. De Staerke werd ooit door onderzoeksrechter Freddy Troch in verdenking gesteld voor de dodelijke overval op de Delhaize van Aalst. Maar uiteindelijk bleken er niet ­genoeg bewijzen tegen hem

‘Dronken mythomaan’

Moussa heeft in zowat elk interview van de voorbij jaren ontkend dat hij iets te maken had met de Bende van Nijvel. Maar hij heeft ooit wel aan de politie gezegd dat De Staerke erachter zat. Dat zegt hij vandaag – 35 jaar later – opnieuw.

Waarom hij nu opnieuw de stilte doorbreekt, is niet duidelijk. Zelf zegt Moussa dat hij onlangs benaderd is door tv-makers uit Luxemburg die met hem een programma wilden maken. ‘Ik heb hun een aantal details verteld. Maar ik vond het maar een louche zaak’, zegt hij. Het lijkt erop dat Moussa de vlucht vooruit heeft gekozen. Vorige donderdag stapte hij zelf naar de federale politie, daarna plaatste hij die post op Facebook en schreef hij de pers aan. En nu zit hij dus zelf in de cel.

Philippe De Staerke reageerde dinsdag al in De Standaard op de nieuwe verklaringen. ‘Moussa is een drugsverslaafde en een dronken mythomaan. Ik hoor het wel als de politie me wil verhoren’, vertelde hij. ‘Mijn DNA hebben ze en mijn verklaringen zijn al jarenlang dezelfde. Ik maak me niet ongerust. Ik ben buiten vervolging ­gesteld door drie rechtscolleges.’

De Bende van Nijvel maakte tussen 1982 en 1985 28 slachtoffers, vooral bij overvallen op supermarkten. De daders zijn nooit ­gevonden.

Bron » De Standaard | Mark Eeckhaut