Franse advocaat pleit voor gezamenlijke Belgisch-Franse onderzoeksploeg naar Bende van Nijvel

De Franse advocaat Patrick Ramaël heeft voorgesteld om een gezamenlijke Belgisch-Franse onderzoeksploeg op te richten om de misdrijven van de Bende van Nijvel verder te onderzoeken. In een persbericht van vrijdag benadrukte Ramaël dat een samenwerking tussen de parketten van beide landen cruciaal kan zijn om het dossier nog voor het einde van juni af te ronden.

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van Henegouwen oordeelde op 24 april dat er nieuwe onderzoekshandelingen moesten plaatsvinden in het dossier rond de Bende van Nijvel. Speurders kregen de opdracht om na te gaan of de inmiddels overleden gebroeders Thierry en Xavier Sliman, twee Franse criminelen, betrokken waren bij de gewelddadige overvallen in België tussen 1982 en 1985.

In het kader hiervan pleit Ramaël voor de oprichting van een gezamenlijke onderzoeksploeg tussen Frankrijk en België. Hij maakte zijn verzoek reeds over aan de Belgische minister van Justitie, Annelies Verlinden (CD&V), maar wacht tot op heden nog op een reactie.

Samenwerking noodzakelijk

Ramaël benadrukt het belang van een gezamenlijke aanpak gezien de complexiteit en ernst van de feiten. “Alle dossierstukken bevinden zich in België, maar de vermoedelijke daders bevinden zich in Frankrijk”, schrijft hij in zijn persbericht. Volgens de advocaat kan alleen een gezamenlijke ploeg helpen om eindelijk duidelijkheid te scheppen in het jarenlang onopgeloste dossier.

Onderzoek

De Bende van Nijvel zaaide tussen 1982 en 1985 terreur in België met een reeks gewelddadige overvallen op supermarkten en andere locaties. Hierbij kwamen 28 mensen om het leven, terwijl tientallen anderen gewond raakten. Ondanks jarenlange inspanningen van Belgische speurders is de identiteit van de daders nooit vastgesteld.

In juni vorig jaar besloot het federaal parket het onderzoek stop te zetten vanwege het gebrek aan nieuwe bewijzen. Sindsdien hebben verschillende burgerlijke partijen herhaaldelijk aangedrongen op bijkomend onderzoek, zonder succes.

Bron » Het Laatste Nieuws