Front de la Jeunesse

Militantenkampen in de Ardennen

‘Sportieve weekends’

Een tweede para-militair oefenniveau binnen het Front de la Jeunesse is het niveau van de militantenkampen, die kuis ‘sportieve weekends’ genoemd worden en die gewoonlijk in de Ardennen plaatsvinden, gemiddeld drie keer in twee maanden tijd.

In een discrete omgeving doet men aan lijf-aan-lijf-gevechten, aan straatgevechten in uniform en aan kendo onder leiding van ervaren instructeurs, waaronder commandant Francis Dossogne. Verschillende keren hadden die kampen plaats in de camping Frankopole, bezit van de VZW Centre de Formation et de Vacances des Jeunesses Ukrainiennes.

De Belgische Ardennen.

De Belgische Ardennen.

De beheerder van het kamp heet Chodorowsky. Hij verklaarde aan de gerechtelijke politie dat hij de chalets van de camping inderdaad aan het Front de la Jeunesse verhuurd had. Hij had gemerkt dat de leden van de groep gekleed waren in camouflagevesten, zoals die van para-commando’s, dat ze riemen en helmen hadden en dat ze houten stokken droegen met de dikte van een matrak.

Bij een huiszoeking bij Francis Dossogne vond de politie foto’s van een kamp dat te Ster was gehouden op 21 en 22 oktober 1978. Op de foto’s ziet men een militie in uniform, die zich oefent met lange stokken en die de vlag, een zwarte vlag met een wit keltisch kruis, groet. Onder de hoofdrolspelers kon het parket Béatrice Bosquet, Jean-Marie Claus, Daniel Leskens, Jean-Marie Simar, Michel Verstuyft en Gaston Dossogne identificeren.