Proces

Het proces tegen de Borains

18 Januari 1988

In Bergen begint voor het hof van Assisen het beruchte proces tegen de ‘Borains’, slechts vijf bende-feiten waren in de aanklacht tegen hen gehandhaafd. Na drie dagen werd het proces al onderbroken. Tijdens het proces kwam er heel wat aan het licht in verband met het onderzoek dat Deprêtre voerde in Nijvel. Volgens de Procureur des Konings van Nijvel waren de Borains, en niemand anders, de doders van Waals Brabant. Volgens Deprêtre waren het gewoon een stel vulgaire roofovervallers. Rechbankvoorzitter Verveecke was in alle staten. Verwijzend naar de nazi-concentratiekampen, riep hij uit: ‘Dit is Nacht und Nebel.’ Uiteindelijk werden de Borains vrijgesproken van de Bende-overvallen.

De Borains waren de Bende niet. En met die uitspraak werd de procureur uit Nijvel op zijn plaats gezet. Maar het kwaad was toen al geschied. Het proces van de Borains was puur bedrog. Ze moesten zich verantwoorden voor een vijftal feiten uit 1983. De andere feiten, onder andere de drie bloedige overvallen uit 1985, kwamen op het proces niet ter sprake. Ook al waren er voldoende bewijzen die aantoonde dat de twee reeksen van aanslagen met elkaar te maken hadden. Onder andere de vondst in 1986, voor de start van het proces, van wapens in het kanaal van Brussel-Charleroi, toonde aan dat de feiten van 1983 en 1985 met elkaar te maken hadden.

21 Januari 1988

Onderzoeksrechter Jean-Marie Schlicker verklaart op het proces tegen de Borains dat een wapen van ex-rijkswachter Madani Bouhouche is gebruikt door de Bende van Nijvel. Rechtbankvoorzitter Verveecke laat het proces stilleggen.

De uitspraak: 29 April 1988

Op 29 april valt de uitspraak in het proces tegen de Borains. De assisenjury vindt de beklaagden niet schuldig aan de hen ten laste gelegde Bende-feiten. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel begint terug bij af.

Het proces tegen de bende van de Borinage.

Het proces tegen de bende van de Borinage.