Guy Dussart

“Volledig gedegouteerd”

Op 1 december 1987 gaat Dussart, die van 1 mei 1977 het hoofd van de BOB van Waver is, op vervroegd pensioen. Guy Dussart stond aan het hoofd van de onderzoekscel van de Waverse BOB die onderzoek deed naar de overval bij wapenhandelaar Daniël Dekaise.

Hij dirrigeerde het onderzoek met zijn collega’s Bihay en Balfroid in de richting van de illegale wapenhandel, corrupte wapenhandelaars, extreem-rechts en zelfs Opus Dei. De onderzoekers van de Waverse BOB voelde zich tegengewerkt door hun overste en in het bijzonder door Procureur des Konings Deprêtre. Dit was voor hem de reden om vervroegd op pensioen te gaan. Guy Dussart is reeds overleden.

Over zijn pensioen verklaarde hij het volgende: “Men belemmerde mijzelf, en ook anderen zoals Bihay en Balfroid, om degelijk gerechtelijk werk te doen. Ik heb volledig gedegouteerd de rijkswacht vervroegd verlaten, omdat ik stelselmatig werd gehinderd om degelijk politiewerk te verrichten zowel door mijn oversten in de rijkswacht, als door het parket zelf. Daaromtrent heb ik trouwens bij onderzoeksrechter Hennart een verklaring van 25 pagina’s lang afgelegd.”

In het bijzonder memoreerde hij het volgende voorval uit 1984. Hij wilde toen bij de BOB te Brussel een lijst zien die Gobert en De Pauw hadden opgesteld van “politiemensen in het algemeen die deel uitmaakte van het WNP. Ik spreek hierover de periode 1984. Naar zeggen van Gobert en De Pauw konden zij mij geen inzage geven van die lijst, gezien zij mij meedeelden dat die lijst uit de machine was gerukt door kolonel Lhost”.