“Charleroi onbevoegd” Advocaten eisen verder onderzoek tegen De Staerke

“Nadat wij het dossier van de slachtpartij aan de Delhaize in Aalst bestudeerden, beslisten wij ons tegen de buiten vervolging stelling van Philippe De Staerke te verzetten en verder onderzoek tegen hem te eisen. Maar in Charleroi gaan wij eerst de onbevoegdheid van de rechtbank proberen in te roepen, al weten we dat we met die eis niet veel kans maken. Maar het gaat toch over feiten die in Aalst werden gepleegd en waarbij de burgerlijke partijen Vlamingen zijn. Waarom moet een Franstalige rechtbank dan hierover oordelen?”

Op 9 februari trekt de Aalsterse advocaat Patrick Jacobs met twee andere collega’s naar de raadkamer in Charleroi. Die beslist dan of ze negen verdachten in het dossier van de Bende van Nijvel definitief buiten vervolging stelt.

“In het kader van de overval in Aalst duikt er maar één naam op die ons interesseert”, zegt Patrick Jacobs. “Dat is Philippe De Staerke. De anderen zijn voor ons onbekenden, verdachten bij overvallen in Waals-Brabant.”

Manoeuvre

Jacobs vertegenwoordigt de vijf kinderen van Aalstenaar Jan Palsterman die op 9 november 1985 op de parking van het warenhuis werd doodgeschoten, zijn twee collega’s treden op voor andere burgerlijke partijen.

“Omdat we proberen de zaak toch nog voor een stuk naar Dendermonde te krijgen, stelt één kind zich burgerlijke partij in Charleroi, de vier andere in Dendermonde”, legt Jacobs uit. “De burgerlijke partij in Charleroi vraagt verder onderzoek naar De Staerke, die in Dendermonde viseren ‘onbekenden’. Door dit manoeuvre wordt de strafvordering dan toch weer in Dendermonde ingesteld.”

De drie advocaten ontvingen dubbels van het dossier over de slachtpartij in Aalst pas twee weken geleden. De pleiters verdeelden het lijvige dossier in drie delen en elk van hen nam er één voor zijn rekening. Dan verwisselden ze onderling de dossierstukken.

Omdat de advocaat alleen het dossier-Aalst kon inkijken weet hij niet of sporen daarin aansluiten op andere. “Ik ben nu toch een stuk wijzer geworden dan voordien”, zegt Jacobs. “Ik weet nu dat na de wapenvondsten in het kanaal in Ronquières eventuele banden met de bende van Patrick Haemers niet werden uitgesponnen: de Dendermonde onderzoeksrechter Troch vroeg inzage in het dossier-Reyniers, het dossier-Mendez, het dossier-Pinon, en kreeg die evenmin. En ik weet nu ook dat Dendermonde na de slachtpartij in Aalst geen slachtofferonderzoek heeft uitgevoerd.”

Brein

“Uit het bestuderen van de Bende-moorden heb ik toch enorm veel geleerd”, geeft Patrick Jacobs toe. “In de jaren ’80 was ik maar goed 20 jaar en als student vroeg ik mij eigenlijk niet af wat er aan de hand kon zijn. Pas nu besef ik de broosheid van onze democratische structuren.”

“Als er een brein stak achter de Bende, en daarvan ben ik overtuigd, is het al die jaren ongeschonden gebleven en kan het van vandaag op morgen terug opduiken. Wat kunnen wij daar dan tegenover stellen? Vandaag de dag is de doorsnee-mens nog afkeriger van politiek dan toen, en ondanks de luxe waarin we nu leven voelen weinigen zich tevreden met hun lot. Dit kan allemaal gevaarlijk zijn als extreem ideeëngoed de spuigaten begint uit te lopen.”

Bron » Gazet van Antwerpen