België telt officieel 669.273 vuurwapens

Er zijn in ons land officieel 669.273 vuurwapens in omloop: 641.781 verweerwapens en 27.492 oorlogswapens. Die cijfers geeft de minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), vrij in antwoord op een vraag van MR-kamerlid Jacqueline Galant.

In oktober 2004 gaf minister Onkelinx nog toe dat het precieze aantal wapens in ons land niet bekend is omdat het centrale wapenregister slecht wordt bijgehouden. Inmiddels heeft ze de recentste cijfers – van 1 juli 2004 – laten nakijken. Ze komt uit op 669.273 aangegeven wapens en 181.114 vergunningen voor het dragen van een vuurwapen.

Vermoedelijk ligt het illegaal wapenbezit stukken hoger dan het aantal officieel geregistreerde wapens. Volgens sommige ramingen zijn er in België niet minder dan 2 miljoen vuurwapens in omloop. Dat blijkt onder meer uit het feit dat er jaarlijks meer dan 6.000 illegale wapens in beslag worden genomen. In verhouding is dat vier keer meer dan in Nederland.

Jacht- en sportwapens die vóór 1989 werden gekocht, zijn overigens nooit verplicht geregistreerd. Sindsdien verplicht de wapenwet de registratie van kopers van dergelijke wapens: ze moeten hun identiteitskaart voorleggen aan de handelaar en deze dient de gegevens door te spelen aan de politie die de koper moet ‘checken’ en het wapenregister inlichten. Die procedure is blijkbaar zo lek als een zeef.

Onkelinx is naar eigen zeggen van plan om “eerstdaags” de wapenwet te verstrengen. Maar haar overleg met Patrick Dewael (VLD) van Binnenlandse Zaken heeft nog geen definitief ontwerp van nieuwe wapenwet opgeleverd. Geregistreerde kopers zullen alleszins verplicht worden hun wapens op speciaal beveiligde plaatsen in hun woning te bewaren.

Bron » De Standaard