Heibel in Front National

Het Brusselse parlementslid Paul Arku en senator Francis Detraux van het Front National (FN) nemen afstand van partij-oprichter Daniel Féret en van de partijleiding. Dat lieten ze gisteren in een mededeling weten. Beide parlementsleden blijven naar eigen zeggen bij het FN, maar willen niet langer samenwerken met de partijleiding ‘die volledig onder de controle van Féret valt’.

Arku en Detraux laten nog weten dat de VZW Front National volgens hen een ‘racistische organisatie’ is. Ze steunen naar eigen zeggen ‘het rekwisitoor van het openbaar ministerie van het hof van Brussel waarin de ontbinding van de VZW FN-NF voor racisme en de opheffing van de overheidsdotatie wordt gevraagd’.

Arku zat eerder voor het Vlaams Blok in de gemeenteraad van Evere. Vóór de regionale verkiezingen van 13 juni 2004 stapte hij over naar het FN. Hij schreef zijn vertrek toe aan het ‘flamingantisme’ van Johan Demol. Bij het Blok kon de Franstalige Arku ook niet op de voorgrond treden. Ook al speelde hij achter de schermen een belangrijke rol, bij het Blok zat er voor Arku geen verkiesbare plaats in voor de Brusselse verkiezingen.

Bovendien zag het er goed uit voor het FN. De partij mag dan al een zootje ongeregeld zijn, bij de verkiezingen van 18 mei 2003 veroverde het FN voor het eerst zitjes in de Kamer en de Senaat, waardoor de partij recht kreeg op een overheidsdotatie. Bij de stembusgang op 13 juni 2004 haalde het FN zelfs 8 procent van de Franstalige stemmen, met pieken tot 16,9 procent in Charleroi, 11 in La Louvière, 10,9 in Bergen en 7 in Luik. Het FN is groter dan Ecolo, met vier verkozenen in het Brussels Parlement en nog eens vier in het Waals Parlement.

Bron » De Tijd