Felle machtstrijd aan top Front National

Senator Michel Delacroix is in Gilly bij Charleroi tot uitvoerend voorzitter van het Front National benoemd tijdens het partijbureau van de Franstalige partij. Stichtend voorzitter Daniel Féret betwist de legitimiteit van de bijeenkomst en vindt dat hij alleen recht heeft op de titel van partijvoorzitter.

Patrick Sessler, een extreemrechtse militant, werd aangeduid als secretaris-generaal van de partij en Waals afgevaardigde Charles Pire wordt politiek secretaris van het FN.

De kersverse voorzitter wil alvast “een nieuw politiek partijprogramma” opmaken en de financiën van de partij weer gezond maken. Féret en zijn partner Audrey Rorive, die in het Brusselse parlement zetelt, zijn in het kader van het onderzoek naar het beheer van de partij en haar financieringsvereniging in verdenking gesteld.

Michel Delacroix stelde voor Daniel Féret te schorsen. “Hij is niet langer in staat de partij te vertegenwoordigen”, klonk het. Maar volgens Féret is de bijeenkomst in Gilly onwettelijk omdat ze niet volgens de statuten werd bijeengeroepen door mensen die geen lid zijn van de partij. Daniel Féret noemt zichzelf dus ook nog voorzitter van de partij, en is van plan dat te blijven tot 2009.

Uit een peiling van Vers l’Avenir bleek afgelopen weekend dat het Front National op dit moment 2,8 procent van de stemmen zou krijgen in Wallonië, terwijl de partij op 10 juni nog 5,5 procent van de kiezers achter zich kon scharen.

Bron » De Morgen