Tweede proces-Cools voor maart

Begin maart volgend jaar begint voor het hof van assisen in Luik voor de tweede keer het proces-Cools. Enkel Domenico Castellino zal dan voor de rechters verschijnen. Zijn verzet werd vandaag door de rechter ontvankelijk verklaard. In januari 2004 werd Domenico Castellino bij verstek veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar in het dossier rond de moord op oud-politicus André Cools. Castellino verscheen nooit voor de rechters en koos nog voor de start van het proces het hazenpad richting Italië.

“Langs de ene kant uit angst, langs de andere kant omdat hij zijn oproepingsbrief niet tijdig zou hebben ontvangen”, legt zijn advocaat uit. Castellino werd eind maart van dit jaar opgepakt in Duitsland tijdens een routinecontrole langs de weg. In juni werd hij uitgeleverd aan België. Sindsdien zit hij opgesloten in de gevangenis van Lantin. “Hij zou graag aan het gerecht de redenen van zijn afwezigheid uitleggen”, aldus nog de advocaat.

Het hof verklaarde het beroep vandaag ontvankelijk. Alle strafrechtelijke en burgerlijke veroordelingen in het dossier werden al van generlei waarde verklaard. Enkel Castellino zal begin maart volgend jaar voor het hof van assisen verschijnen. Het proces wordt dan ab initio – van in het begin – hervat. Er zullen ook nieuwe getuigen gehoord worden. Het nieuwe proces gaat van start begin maart 2007, maar een precieze datum is er nog niet. Het hele proces zou twee tot drie weken kunnen duren, naargelang het aantal getuigen.

Bron » Het Laatste Nieuws