Nieuw proces-Cools al na tweede dag stopgezet

Het hof van assisen van Namen heeft het derde proces over de moord op PS-kopstuk André Cools al na de tweede dag stopgezet. Het hof heeft de strafvordering onontvankelijk verklaard.

Dertien jaar geleden kregen Richard Taxquet en Domenico Castellino een celstraf tot twintig jaar voor hun betrokkenheid bij de moord op Cools. Vier andere beschuldigen moesten vijf jaar achter de tralies. Later was het Europees Hof voor de Rechten van de Mens echter van oordeel dat Taxquet en Castellino geen eerlijk proces hadden gekregen, omdat de jury haar beslissing niet had gemotiveerd.

Een nieuwe assisenproces moest nu uitmaken of ze onschuldig zijn of niet, maar zover is het dus niet gekomen. De advocaten van de verdediging, Alexandre Wilmotte en Philippe Leloup, hadden maandag geëist dat de aanklachten onontvankelijk verklaard zouden worden. Het openbaar ministerie ging daar niet mee akkoord en was van mening dat het proces moest doorgaan. Het hof volgde echter de redenering van de verdediging en verklaarde de aanklachten onontvankelijk.

Te veel tijd

Concreet is de redelijke termijn overschreden. Dat betekent eenvoudigweg dat er veel te veel tijd is verlopen tussen de feiten en het proces. Minister van Staat en burgemeester van Flémalle André Cools werd op 18 juli 1991 op de parking van een appartementsgebouw in de Luikse gemeente Cointe van dichtbij doodgeschoten. Zijn vriendin Marie-Hélyne Joiret die bij hem was, raakte zwaargewond.

Bron » Het Niewsblad