Assisenproces ‘Cools bis’ van start

Voor het Luikse hof van assisen is vandaag het proces ‘Cools bis’ gestart met de samenstelling van de jury. Domenico ‘Mimo’ Castellino, die in januari 2004 bij verstek veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van twintig jaar, is de enige die terechtstaat.

Hij moet zich verantwoorden voor de moord op minister van Staat André Cools en een poging tot moord op de vriendin van de politicus, Marie-Hélène Joiret, op 18 juli 1991. Deze voormiddag werd de jury samengesteld en de akte van beschuldiging voorgelezen door advocaat-generaal Marianne Lejeune.

De jury bestaat uit acht vrouwen en vier mannen. Ook werden er vier plaatsvervangers aangeduid. Deze middag wordt de beschuldigde ondervraagd. Om 15.30 uur begint het hof met het horen van de eerste dertien getuigen, vooral speurders en politieagenten, maar ook getuigen van de feiten. Voorzitter Luc Lambrecht kondigde aan de jury aan dat het proces volgende week eindigt. Een honderdtal getuigen moet gehoord worden.

Volgens het programma dat het parket opstelde, eindigen de debatten op woensdag 14 maart. De partijen kunnen wel nog bijkomende getuigen oproepen. De 51-jarige Castellino werd opgepakt in Duitsland tijdens een wegcontrole op 26 maart 2006. Op 2 juni werd hij uitgeleverd en vervolgens opgesloten in de gevangenis van Lantin. Castellino ging in verzet tegen het arrest van het assisenhof.

Tijdens de zitting over het verzet legde de beschuldigde uit dat hij niet aanwezig was op het eerste proces omdat hij bang was. Castellino, die erkende de Tunesische huurmoordenaars te hebben vervoerd, legde namelijk de werkwijze uit en betrok daarbij een aantal personen.

Bron » De Morgen