Wapens inleveren gebeurt niet van harte

Het was druk zaterdag bij de politie in Tielt. Veel wapenbezitters hadden blijkbaar tot het allerlaatste moment gewacht om zich in orde te stellen met de nieuwe wapenwet en hun wapen in te leveren. Al deden de meesten dat niet van harte.

De politiezone Regio Tielt organiseerde zaterdag een laatste inzamelactie voor eigenaars van vuurwapens die in het kader van de nieuwe wapenwet afstand wilden doen van hun wapen of jacht- en sportwapens willen laten registreren.

“Dit is ook de laatste dag dat het kan. Velen hebben blijkbaar tot het allerlaatste moment gewacht in de hoop dat er opnieuw uitstel zou komen. Maar wie na vandaag niet in orde is en betrapt wordt op illegaal wapenbezit, riskeert een forse boete”, stelde commissaris Frans De Waele.

Het waren vooral jachtwapens die werden ingeleverd, al zat er hier en daar ook een revolver of pistool tussen. Zo bracht Germain Bergez (71) zijn FN Browning 1910 binnen en dat was duidelijk tegen zijn zin.

“Ik bezit het wapen al 35 jaar en moet er nu afstand van doen, want mijn aanvraag voor een vergunning werd door het provinciebestuur van West-Vlaanderen verworpen. Ik richtte destijds een eigen schietstand in mijn weverij in om af te toe wat te schieten. Door het lawaai van de weefgetouwen hoorde je dat toch niet.”

“Maar ik voelde mij ook veiliger met het wapen in de buurt. Ik bewaarde het in de lade van mijn nachtkastje. Niet om eventuele inbrekers neer te schieten, maar eerder om er in geval van nood een waarschuwingsschot te kunnen lossen. Maar goed, de wet is de wet al vind ik het bijzonder spijtig dat wij mee gestraft worden voor wat Hans Van Themsche in Antwerpen aanrichtte. En lid worden van een schietclub zie ik niet meer zitten”, zegt Germain Bergez.

Ook André De Sloover uit Tielt had tot de laatste dag gewacht om sterk tegen zijn zin zijn .22 longrifle en die van zijn zoon binnen te brengen. “Had Van Themsche de moorden met een stoel of een mes gepleegd, had iedere Belg dan zijn stoelen of messen moeten inleveren of laten registreren”, foeterde De Sloover, die het er vooral moeilijk mee had omdat één van de wapens nog aan zijn vader toebehoorde en dus een emotionele waarde had.

Ook een jongeman uit Ruiselede wilde het wapen dat hij via een erfenis in zijn bezit had gekregen niet zomaar laten vernietigen. De politie wees hem op de mogelijkheid om het wapen via een wapenhandel onklaar te maken maken bij FN. Dat zou hem wel 85 euro kosten. Iets wat hij er duidelijk voor over had.

Bron » De Standaard