Journalist René De Witte schrijft boek over justitie

De Belgische gevangenissen zitten overvol. Desondanks is het aantal opgesloten onschuldigen schrikbarend groot. Het volstaat vaak op het foute moment op de foute plaats te zijn of onderwerp te vormen van roddels om opgepakt te worden. Dat is het gevolg van de soms tergende lichtzinnigheid waarmee onderzoeksrechters de wet op de voorlopige hechtenis misbruiken om mensen aan te houden en onder druk te zetten. Tijdens gerechtelijke onderzoeken worden vaak de meest elementaire rechten van de verdediging schandelijk met de voeten getreden.

Zwartboek Justitie zet een lange reeks concrete gevallen van gerechtelijke dwalingen op een rij. De gevallen zijn zo veelvuldig, zo schrijnend dat zich maar één enkele, harde conclusie opdringt: België evolueert met rasse schreden naar een politiestaat, een land waar de burgers leven in voorlopige vrijheid, waar burgers zonder blikken of blozen door een ontspoord rechtssysteem worden vermorzeld, waar levens worden verwoest. En waar niemand op het einde van de rit echt verantwoording moet afleggen. België, een vrij land. Met vogelvrije burgers.

René De Witte was twintig jaar journalist bij achtereenvolgens Gazet van Antwerpen en De Tijd en is vandaag redacteur bij P-Magazine. Hij schreef eerder als (co-) auteur de boeken De val van De Prins/Super Club, Philips & Cie uit 1992, De zaak Raoul Stuyck/Fraude en corruptie in Antwerpen uit 1996, De familie De Clerck/De verborgen miljarden uit 1998 en De L&H Files/Lernout & Hauspie het verhaal en de geheimen.