Commissie vraagt unaniem om onderzoek naar moord op Lahaut

De commissie Justitie van de Senaat heeft dinsdag unaniem ingestemd met het voorstel van resolutie van Pol Van Den Driessche (CD&V) voor een wetenschappelijk onderzoek naar de moord op Julien Lahaut. De resolutie vraagt de regering om naar analogie van de vervolging van de Joden in België een wetenschappelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de gebeurtenissen.

Op 18 augustus 1950 werd de voorzitter van de toenmalige communistische partij, Julien Lahaut, vermoord. Hij zou vermoord zijn omdat hij in het parlement “Vive la république” had geroepen. Het gerechtelijk onderzoek naar de moord leverde niets op maar intussen kwamen nieuwe feiten en getuigenissen aan het licht en volgde er ook een bekentenis. Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (Soma) zou het onderzoek uitvoeren. Het Soma was ook verantwoordelijk voor het onderzoek naar de rol van de overheid bij de Jodenvervolging in ons land.

Van Den Driessche hoopt dat de resolutie nog deze week in de plenaire zitting kan behandeld worden, zodat de regering in het voorjaar een wetsontwerp kan uitwerken en de nodige middelen vrijmaken voor het onderzoek dat twee jaar zou duren.

Bron » De Tijd