Juridische chaos dreigt voor geheime diensten

Vanaf 1 september dreigen de Belgische inlichtingendiensten in een juridische chaos te verzeilen. Dan wordt een nieuwe wet van kracht die de diensten een pak meer bevoegdheden geeft, zoals telefoons afluisteren.

Maar de regering heeft de nieuwe toezichtscommissie die toestemming moet geven voor de verregaande inlichtingenmethodes, nog niet benoemd. Daarvoor waarschuwt de bestaande toezichthouder, Comité I. Vooral de lopende operaties komen in gevaar.

Verregaande bevoegdheden

De nieuwe wet op de ‘bijzondere inlichtingenmethodes’ geeft de honderden geheime agenten in ons land een totaal nieuwe waaier van verregaande bevoegdheden.

Vanaf 1 september mogen de twee inlichtingendiensten van ons land – de staatsveiligheid en de minder bekende militaire inlichtingendienst – onder andere bankrekeningen inkijken, e-mails onderscheppen, telefoons afluisteren, huizen doorzoeken, binnenbreken in computers en fictieve bedrijven oprichten.

Veiligheid van de staat

“De inlichtingendiensten bereiden zich voor. Maar het grote probleem is dat de nieuwe toezichtscommissie die telkens toestemming moet geven voor de verregaande inlichtingenmethodes, nog niet is samengesteld en benoemd. Er was blijkbaar wel een politiek akkoord om dat te regelen binnen de uittredende regering van ‘lopende zaken’, aangezien de veiligheid van de staat op het spel staat.

Maar de uitvoeringsbesluiten zijn nog niet gepubliceerd. Ze zitten nog bij de Raad van State en moeten dan nog naar de ministerraad”, zegt Guy Rapaille, een van de drie magistraten die het Comité I leiden.

Bron » De Morgen