Hervatting proces Habran meteen vertraagd

Het proces van Habran en co bis voor het hof van assisen van Brussel, dat naar Nijvel werd verplaatst, is vandaag niet hervat nadat substituut Christophe Caliman afgelopen nacht met spoed naar het ziekenhuis overgebracht werd met hartproblemen.

Het hof kreeg vandaag normaal gezien het requisitoir van het openbaar ministerie te horen. De partijen hadden afgesproken dat het openbaar ministerie eerst het woord zou krijgen. Substituut Caliman was de eerste magistraat van het parket die een requisitoir zou houden, het openbaar ministerie is in dit assisenproces vertegenwoordigd door drie magistraten.

Het hof heeft een dag uitstel toegestaan zodat het openbaar ministerie zich kan reorganiseren. Vanaf donderdag kan ofwel de substituut in kwestie ofwel een van zijn collega’s, wellicht federaal procureur Michel Yernaux, dan het woord nemen. De verschillende advocaten van de burgerlijke partijen moeten vanaf maandag normaal gezien beginnen te pleiten.

Het is niet de eerste keer dat het proces rond Habran en co vertraging oploopt door gezondheidsproblemen. Eind mei moest een rechter naar het ziekenhuis met een blindedarmontsteking. Omdat de rechter niet vervangen kon worden, lag het proces toen twee weken stil. Vandaag bleef ook een jurylid weg wegens gezondheidsredenen. Een plaatsvervangend jurylid nam zijn taak over.

Bron » De Morgen