Bendeprocureur Jean Deprêtre overleden

Procureur Jean Deprêtre, de procureur des konings van Nijvel, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel mee coördineerde van 1983 tot 1987, is dinsdag op 76-jarige leeftijd overleden.

Deprêtre stierf dinsdagavond in het Sint-Elisabethziekenhuis in Brussel aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn familie aan het weekblad Le Soir Magazine gemeld.

Deprêtre coördineerde het onderzoek naar de Bende van Nijvel tussen 1983 en 1987. In 1987 werd het Bende-onderzoek naar Charleroi overgeheveld.

Die overheveling is procureur Deprêtre altijd blijven dwarszitten. Aan de Bende van Nijvel worden een reeks misdrijven toegeschreven die gepleegd werden tussen 1982 en 1985 en waarbij 28mensen gedood werden. Verscheidene sporen werden onderzocht, maar tot dusver bleef de zaak onopgehelderd. Het dossier verjaart normaal gezien op 10 november 2015.

Deprêtre hield er tot aan zijn dood een duidelijke visie op na over waar de doders moeten gezocht worden. Volgens hem werden de overvallen gepleegd door een bende extreem gewelddadige overvallers van gemeen recht. Deprêtre heeft nooit geloofd in de politieke piste naar extreemrechts waar volgens andere speurders de oplossing wel te zoeken was.

Begin dit jaar maakte Jean Deprêtre nog een lijst met verdachten over aan de procureur van Charleroi, Christian de Valkeneer. Volgens de theorie van Deprêtre zaten de verdachten op zijn lijst achter de Bende. Het waren stuk voor stuk autodieven en wapentrafikanten.

Bron » De Morgen