“Sorry aan alle slachtoffers van de Bende van Nijvel”

Jean-Marie Tinck (68), robotfoto nummer 17 van de reeks verdachten van Bende van Nijvel, is opnieuw een vrij man.

Sorry als jullie veel van mijn arrestatie hadden verwacht, maar ik heb helemaal niets met die hele Bende van Nijvel te maken.’ Dat zei Jean-Marie Tinck gisteren bij het verlaten van de gevangenis van Nijvel nadat de Kamer van Inbeschuldigingsstelling (KI) hem even daarvoor had vrijgelaten.

De zonderling Tinck werd twee maanden geleden opgepakt nadat kennissen van hem de speurders hadden verteld dat hij tegenover hen had opgeschept over de misdaden van de Bende van Nijvel waaraan hij deelgenomen zou hebben. Tinck zou ook veel details over de overvallen van de Bende hebben gekend.

Tinck had volgens de speurders een interessant profiel: hij werd in het verleden al verschillende keren veroordeeld wegens zwaar geweld. Bij een van die vechtpartijen viel zelfs een dode.

Bij het verlaten van de gevangenis van Njivel zweeg Tinck, maar hij liet zijn advocaat in zijn naam praten. “Ik wil mij uitdrukkelijk excuseren bij alle slachtoffers. Sorry als jullie veel van mijn arrestatie hadden verwacht. Die verwachtingen waren begrijpelijk. Maar ik heb niets met de Bende te maken”, zei Jean-Edmond Mairiaux in naam van Tinck.

Mairiaux gaf toe dat Tinck het zichzelf niet gemakkelijk had gemaakt. “Mijn cliënt heeft stommiteiten begaan door rond te bazuinen dat hij deel uitmaakte van de Bende. Maar zijn bekentenissen zijn te herleiden tot dronkenmanspraat en opschepperij. Hij is kwaad op zichzelf dat hij zo’n dingen heeft rondgebazuind. Het waren verzinsels, meer niet.”

De laatste weken stapelden de elementen die Tinck vrijpleitten, zich meer en meer op. Zijn DNA kon niet gelinkt worden aan de misdaden van de Bende, een test aan de leugendetector pleitte hem vrij en ook een confrontatie met de kroongetuige leverde niets op.

De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, die het Bende-dossier in handen heeft, ziet de vrijlating niet als een nederlaag. “Het is niet omdat de KI Tinck heeft vrijgelaten dat hij niet langer verdacht is in dit dossier.” De Valkeneer wijst erop dat de vrijlating niets afdoet aan de zoektocht naar de waarheid.

“Je moet dat niet zien als een nederlaag, het onderzoek gaat onverminderd verder. Naar mijnheer Tinck, maar we bewandelen zeker ook andere pistes. Er lopen tal van onderzoeken. Vooral de analyse van de zakken in het kanaal in Ronquières uit 1986 houdt ons bezig.”

“Volgens wetenschappelijk onderzoek lagen die zakken met bewijsmateriaal slechts twee weken in het water voor ze gevonden werden. En niet een jaar, zoals zo lang beweerd werd. Als we dat mysterie uitklaren, kan ons dat veel verder brengen. Ik kan iedereen geruststellen: we doen met man en macht verder.”

Bron » De Standaard