Bende-slachtoffer: “Onderzoek hoeft niet meer”

De speurders krijgen tien jaar langer om de leden van de Bende van Nijvel te vinden. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens beslist. Hun laatste overval dateert van 9 november 1985 op een Delhaize-filiaal in Aalst. Eind dit jaar, dertig jaar na de overval, zouden de misdrijven verjaren. Minister Geens wil de verjaringstermijn voor alle misdrijven waar levenslang op staat, verlengen van dertig naar veertig jaar.

David Van De Steen verloor zijn ouders en zijn zus bij de aanslag in Aalst. “We zijn bij minister Koen Geens geweest. Hij wou weten wat de mening van de slachtoffers was”, legt David Van De Steen uit. “Het onderzoek, daar hechten we nog weinig geloof aan. Of dat nu nog tien jaar duurt of morgen stopt, het maakt wat mij betreft niet meer uit.”

“Waar ik de minister wel in volg is dat zulke feiten momenteel verjaren. Dat zou een fout signaal zijn aan criminelen en straffeloosheid creëren. Het is dus goed dat het strafbaar blijft. Maar het onderzoek dat hoeft voor mijn part niet meer”, aldus David. “Zelfs als ze de daders toch nog vinden is het onmogelijk om hen te veroordelen. Er is zoveel gebeurd tijdens het onderzoek. Het zou tot enorme procedureslagen leiden.”

Bron » Het Laatste Nieuws