Extra tijd voor speurders Bende van Nijvel

Het onderzoek naar De Bende van Nijvel leverde tot nu toe niets op. In november 2015, dertig jaar na de laatste overval, zouden de misdrijven verjaren. De speurders krijgen van minister van Justitie Koen Geens nu echter tien jaar langer de tijd om de daders te vinden.

Even leek er vorig jaar een doorbraak te komen in de zaak. Er werd een 68-jarige opgepakt die verdacht werd van deelname aan overvallen in Eigenbrakel en Overijse. Even later kwam hij echter weer vrij. Dat gebeurde ook bij alle andere verdachten die de afgelopen jaren werden gearresteerd.

De misdrijven van de Bende van Nijvel zouden in november verjaren. Hun laatste overval dateert van 9 november 1985 toen ze een Delhaize-filiaal in Aalst overvielen. Minister van Justitie Koen Geens wil nu de verjaringstermijn voor alle misdrijven waar levenslang op staat, verlengen van dertig naar veertig jaar. De speurders zouden dus nog tien jaar extra tijd krijgen om hun onderzoek naar de Bende van Nijvel verder te zetten.

De bende stond gekend voor zijn gewelddadige en bloedige overvallen. In totaal kwamen 28 mensen om het leven. Het onderzoek liep erg moeilijk. Rechercheurs werden meermaals beschuldigd van fouten en onzorgvuldigheid.

Bron » De Morgen