Belg vreest dat affaire-Dutroux nog niet volledig opgehelderd is

Bijna twintig jaar na de verdwijning van Julie en Melissa vreest een grote meerderheid van de bevolking dat de affaire-Dutroux nog altijd niet volledig opgehelderd is.

Het gerechtelijk onderzoek, dat leidde tot de veroordeling tot levenslang van Marc Dutroux, en de parlementaire onderzoekscommissie, die leidde tot de politiehervorming, hebben acht op de tien Belgen er niet van overtuigd dat de laatste steen is blootgelegd. Dat blijkt uit een peiling van Le Soir Mag, waarover ook RTBF vanavond bericht.

Niet verrassend is dat zowat alle Belgen (92 pct) vinden dat Dutroux levenslang in de gevangenis moet blijven, hoewel hij volgens de letter van de wet al vervroegd vrij kan komen.

De derde vraag van de peiling was of kinderen nu veiliger zijn dan 20 jaar geleden. Driekwart vindt dat dit, ondanks de politiehervorming en de oprichting van Child Focus, niet het geval is. In de zuidelijke helft van het land meent 88 pct dat het onveiliger is geworden, tegenover 74 pct in Brussel en 65 pct in Vlaanderen.

Le Soir Mag besluit dat de Belgen “getraumatiseerd” blijven door deze trieste zaak. Voor het tijdschrift heeft het resultaat van de peiling te maken met de schaduwkanten van het onderzoek, zoals het nooit opgeloste “dossier bis”.

Ipsos Public Affairs voerde de peiling uit bij ruim 1.000 Belgen, die een representatief staal van de bevolking vormen. De foutmarge bedraagt 3,1 pct.

Bron » De Morgen