‘Broer, ik ben bij de Bende van Nijvel geweest’

Chris(tiaan) B. was groot van gestalte en een durfal. Maar volgens zijn broer was hij ook een eenzaat die moeite had met het leven.

Een lang smal gezicht, een hoornen bril en een snorretje. Decennialang al prijkte de robotfoto van de zogenaamde ‘Reus’ van de Bende van Nijvel op opsporingsaffiches. ‘Honderden keren hebben we die foto bekeken, door de jaren heen. En er niets in gezien. Maar hij lijkt er sprekend op’, zeggen oud-collega’s van Chris(tiaan) B. die hem kennen als ‘den Bonno’.

Vlak voor hij stierf, biechtte de rijkswachter uit Dendermonde aan zijn jongere broer op dat hij lid is geweest van de Bende van Nijvel. ‘De grond zakte weg onder mijn voeten’, vertelt zijn broer in een gesprek met De Standaard in het kantoor van zijn advocaat Geert Lenssens.

Gevechtsporten

De jongens groeiden op in een normaal gezin. Chris B. was lid van de scouts en volgde handel. Op jonge leeftijd trok hij naar de rijkswachtschool. Een toekomst die in de sterren geschreven stond: nagenoeg de helft van de mannelijke familie­leden werkte bij de politie of het leger.

B. bekwaamde zich in gevechtssporten. Wie met hem trainde, paste op dat hij niet per ongeluk ontplofte en een mep uitdeelde. B. had bij de Groep Diane de reputatie van durfal, de kerel die elke deur intrapte zonder zich al te veel zorgen te maken over wat erachter zat. Nu nog wordt er bij de speciale eenheden over hem gesproken.

Extreemrechtse sympathieën heeft hij volgens zijn broer nooit gehad. ‘Ik zag hem ook niet als een vechtersbaas’, vertelt zijn broer. ‘Als het nodig was, zou hij hoogstens iemand vastpakken. Hij was zo sterk dat hij met één hand iemand kon optillen en buitenzetten.’

Halfweg de jaren zeventig kwam Chris B. terecht bij de Groep Diane, het eliteteam van de rijkswacht, ­bemand met goedgetrainde, zwaargewapende manschappen (zie inzet). ‘Dat heeft Chris helemaal veranderd’, zegt zijn broer. ‘Hij werd veel harder. Voordien bracht hij vaak bloemen mee voor onze moeder, maar dat deed hij toen niet meer. Hij werd ook teruggetrokkener en introverter. Ik had het gevoel dat hij gemanipuleerd werd.’

Carnavalsvereniging

Begin jaren 80 was B. ondervoorzitter van de Tijlvrienden, een carnavalsvereniging in Dendermonde ­genoemd naar hun stamkroeg Tijl aan de Grote Markt. ‘De foto waarop Chris B. met zwarte baard en piratenhoed poseert, is in die periode genomen in café Tijl’, zegt Paul Van Damme, die toen de voorzitter van de Tijlvrienden was. Maar volgens B.’s broer dateert de foto van de vroege jaren 70, toen B. nog geen lid was van de Groep Diane.

Op een andere foto uit 1981 staat Chris B. met zijn carnavalsvrienden verkleed als Gilles. Misschien is het toeval, maar de Bende van Nijvel lijkt iets te hebben met carnaval. Tijdens de aanslagen van 1985 droegen de overvallers carnavalsmaskers. ‘Ik heb nooit vermoed dat Chris deel uitmaakte van de Bende’, zegt Van Damme, ­vandaag nog altijd lid van het carnavalscomité van Dendermonde. ‘Ik herinner me hem als een vriendelijke gast, iemand die je alles mocht vragen.’

Vreemdelingenlegioen

Toen de Tijlvrienden er de brui aan gaven, zocht Chris B. geen aansluiting meer bij een andere vereniging. ‘Hij kon een hele avond alleen aan de toog zitten’, vertelt een kennis. ‘Chris werd ook een stevige drinker die vaak in gedachten verzonken was.’

Na een incident werd hij uit de Groep Diane gezet. Chris B. ging aan de slag bij de rijkswachtbrigade Aalst en verhuisde later ook naar de Oost-Vlaamse stad.

Het grootste deel van zijn leven was hij vrijgezel. Tussen 1993 en 1999 was hij getrouwd met een Nederlandse. Daarna had hij nog vier jaar een relatie, maar toen die op de klippen liep, bleef B. alleen. Hij ontfermde zich over een Mechelse herder die zijn collega’s naar het asiel wilden brengen, maar had verder weinig sociaal contact. Hij had het weleens over het vreemdelingenlegioen, of een buitenlands avontuur, maar zijn carrière beëindigde hij bij de politie van Aalst.

Bij de politiezone Aalst deed hij regulier politiewerk, zoals de nummers van de marktkramers controleren. ‘Maar we moeten niet naïef zijn’, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). ‘Hij zal zijn contacten hebben gehouden bij de Groep Diane, die vaak informatie kreeg uit eerste hand, informatie die een modale politieman niet krijgt.’

Lichaam gecremeerd

In 2011 ging Chris B. met pen­sioen. Hij nam een dakloze jongen in huis die er tot aan zijn dood zou blijven wonen. Zijn broer zag hoe hij steeds meer begon te drinken. Bier werd porto en martini. Aan het einde van zijn leven dronk B. alleen nog wodka.

‘Chris lag alleen nog in zijn zetel. Hij was nog een schim van wie hij geweest was’, vertelt zijn broer die de laatste twee jaar voor hem zorgde. ‘Op het einde woog Chris nog 48 kilo. Hij heeft zich letterlijk dood gedronken en ik denk dat het zijn bedoeling was.’

B. stierf op 14 mei 2015 op 61-jarige leeftijd. Zijn lichaam werd gecremeerd. ‘Als ik alles op een rijtje zet en naar de robotfoto kijk, twijfel ik er niet meer aan dat mijn broer De Reus is van de Bende van Nijvel’, zegt zijn broer.

Toch gelooft hij niet dat zijn broer dé spilfiguur was van de Bende. ‘Mijn broer was getraind om commando’s uit te voeren. Als ze zeiden dat hij door het vuur moest gaan, deed hij dat.’

Bron » De Standaard | Eline Bergmans