Politie schreeuwt om nieuwe krachten, maar rekrutering loopt mank

Terwijl de politie al jaren schreeuwt om extra manschappen, loopt de rekrutering mank. “De procedure duurt te lang, waardoor kandidaten teleurgesteld afhaken”, klinkt het bij de politievakbond en de politie in Het Nieuwsblad.

Nochtans zijn er volgens de bonden dringend 3.000 federale en 1.500 lokale agenten nodig. “De selecties moeten veel vlotter. Idealiter zouden alle proeven tijdens een tweedaagse worden afgenomen”, zegt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA.

Hij roept de overheid op om dringend te investeren in de opleiding. Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie steunt die oproep. “De bevoegde diensten zijn onderbemand en de administratie is veel te log.”

Minister Jan Jambon (N-VA) erkent het probleem en geeft aan dat er studies besteld zijn om de aanwerving anders aan te pakken. Tegelijk wijst hij er wel op dat jaarlijks ­gemiddeld 1.200 politiemensen worden aangeworven. “We werven zo veel mogelijk mensen aan, op een zo hoog mogelijk tempo. Zonder aan kwaliteit in te boeten.”

Bron » De Morgen