Nijpend tekort aan agenten federale politie

De federale politie heeft 1.829 agenten te weinig, goed voor een tekort van 16,6 procent. Heel wat diensten moeten een derde tot de helft van hun mankracht missen.

Na drie jaar waarin het aantal leden van de federale politie was gedaald, is hun aantal in 2017 voor het eerst opnieuw gestegen. Daardoor waren er op 1 januari 2018 netto 204 politiemensen meer dan een jaar eerder, schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag.

Maar ondanks die kentering blijven de tekorten bij heel wat diensten enorm. Dat blijkt uit cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bezorgde aan de opvolgingscommissie rond de aanslagen van 22 maart.

De federale politie heeft nog altijd 1.829 agenten te kort. Zo goed als geen enkele dienst draait daardoor op de voorziene bezetting. Op één uitzondering na: de dienst voor middelenbeheer en informatie DGR, waaronder – ironisch genoeg – ook de rekruteringscel valt.

Cel Vermiste Personen

De luchthavenpolitie in Zaventem heeft 2,5 jaar na de aanslagen nog altijd een kwart personeel te weinig. Het FAST-team, dat gevluchte criminelen opspoort, draait op halve kracht, terwijl het binnenkort nog extra bevoegdheden krijgt. De Cel Vermiste Personen mist een derde van zijn personeel.

Joery Dehaes, vakbondsman van het ACV, wijst erop dat Jambon belooft jaarlijks 1.400 politieagenten aan te werven maar dat dat er dit jaar maar 800 zijn. ‘Het is alsof de politiek de federale politie op een zelfmoordmissie stuurt om daarna bepaalde afdelingen te kunnen privatiseren.’

Minister Jambon beweert te werken aan een inhaalbeweging. ‘De tekorten zijn door vorige regeringen gecreëerd’, zegt zijn kabinet.

Bron » De Tijd