Feiten

De overvallen

1981 – 1984

22 Oktober 1981: Patrick Haemers en een nog onbekende tweede dader overvallen het BBL-kantoor in de Hoogstraat in Deerlijk. Ze gaan aan de haal met 350.000 frank. Achiel Haemers, de vader van Patrick Haemers, wacht hen op aan het bankfiliaal. Het geld wordt in zijn wagen overgeladen. Dankzij een getuige, die de nummerplaat noteert, worden vader en zoon Haemers vlug aangehouden. In juni 1982, wanneer deze zaak voorkomt, veroordeelt de correctionele rechtbank van Doornik Patrick Haemers tot 2 jaar effectieve gevangenisstraf. Vader Haemers wordt vrijgesproken maar wordt in beroep wel veroordeeld wegens heling.

1 Juni 1983: In Wilsele probeert een groep gangsters een postwagen te overvallen. De overval mislukt en daders vluchten zonder buit. Het voorval wordt onderzocht door onderzoeksrechter Laffineur. Patrick Haemers is een van de verdachten.

2 November 1983: In Herstal vindt een overval plaats op het centrale postkantoor. De daders gaan aan de haal met een grote som geld. De buit bedraagt 9.480.000 frank. Patrick Haemers circuleert onder de verdachten. Dit staat te lezen in dossier 1.90 van onderzoeksrechter Laffineur.

20 Augustus 1984: Een groep bandieten overvalt in Neufvilles een postwagen. Ze gaan aan de haal met 10.716.000 frank. Onderzoeksrechter Laffineur verdenkt Patrick Haemers en zijn bende van de overval.

1985

1 Maart 1985: Op de Aarschotsesteenweg in Wilsele overvallen vier gewapende en gemaskerde mannen een postwagen. Twee begeleidende rijkswachters worden overmeesterd en in hun eigen boeien geklonken. De buit bedraagt 13 miljoen frank. Volgens onderzoeksrechter Laffineur circuleert Haemers onder de verdachten.

20 Mei 1985: Weer in Neufvilles, weer een postwagen, weer Patrick Haemers. Het begint routine te worden. Een groep gangsters die een postwagen overvallen en aan de haal gaan met een omvangrijke buit. In Neufville bedraagt ze 10.520.000 frank. Onderzoeksrechter Laffineur beticht Haemers van deze overval.

1 Oktober 1985: Op 1 oktober overvalt een groep gangsters in Casteau een postwagen. De overval mislukt en de daders moeten vluchten zonder buit. In het dossier 1.90 vermeldt onderzoeksrechter Laffineur de naam Haemers als een van de daders. Nog in oktober ’85 verricht de gerechtelijke politie een eerste huiszoeking bij Patrick Haemers. Haemers woont dan op nummer 1 in de Chemin de la Ferme Simonart in Lasne-Chapelle-Saint-Lambert. Een van de leden van het team dat de huiszoeking uitvoert, is inspecteur Eric Clavie. Hij heeft later nog bij de Nationale Brigade gewerkt die de zaak Haemers onderzocht. De GP van Nijvel vindt alleen een riotgun die meteen in beslag wordt genomen.

“Waar was je twee jaar geleden”, vragen ze Haemers … Hij weet het niet meer. Maar wat hij wel weet, en wat hij in Brazilië altijd met klem zal benadrukken, is dat hij nooit een stap in ‘Au Trois Canards’ gezet heeft. Bijna een jaar later krijgt Haemers de riotgun terug. Een ballistisch onderzoek is negatief gebleken. De riotgun van Haemers werd niet door de Bende gebruikt. De GP van Nijvel had niet veel succes, maar kreeg ook niet de tijd om veel stil te staan bij het geval Haemers. In de herfst van 1985 werden ze immers van de ene huiszoeking naar de andere gestuurd. Ze holden bijna wanhopig van links naar rechts op zoek naar een aanwijzing in verband met de Bende van Nijvel.

4 November 1985: Drie gangsters overvallen een gepantserde postwagen aan het station van Ensival bij Verviers. Even over negen rijdt een BMW voor een postkantoor in Ensival een postwagen klem. De gangsters schieten, zonder de minste waarschuwing, op de rijkswachtcombi die het transport volgt. De rijkswacht wordt uit de combi gehaald en met hun eigen handboeien aan een verkeersbord geketend. Een bom wordt op de achterdeur van de postwagen gekleefd en tot ontploffing gebracht.

Postbediende Henriëtte Genet uit Verviers, moeder van twee kleine kinderen, en Yves Lambiet uit Eupen komen om in de laadruimte. Postchauffeur Jean-François Pirlot uit Andrimont raakt zwaar gewond. Rijkswachter Daniël Rahir wordt door de bende als gijzelaar meegenomen. Twaalf kilometer verder wordt Rahir vrijgelaten. Deze bloedige overval brengt de gangsters 7.249.000 frank op. Later legt een ballistisch onderzoek een verband tussen deze overval en andere gewapende overvallen van de bende rond Patrick Haemers.

23 December 1985: In Wilsele vindt een overval plaats op een fondsentransport van Securitas. De buit bedraagt 17 miljoen frank. Onderzoeksrechter Laffineur beticht Haemers van deze overval.

1986

17 Maart 1986: Drie gangsters beroven een geldtransport van Securitas aan de supermarkt GB in Drogenbos. Een van de getuigen vermeld een ‘grote blonde’. De buit bedraagt 27.650.000 frank. Later worden in de villa van Haemers aanwijzingen gevonden dat hij aanwezig was bij deze hold-up. Dossier 1.90 van onderzoeksrechter Laffineur vermeldt Haemers als een van de verdachten.

28 Maart 1986: Weer overvallen drie gangsters een geldtransport van Securitas, deze keer in Evere. De gangsters schieten twee keer, niemand raakt gewond. De bandieten gaan aan de haal met 30 miljoen frank. Onderzoeksrechter Laffineur vermeldt, in zijn dossier 1.90, Haemers als een van de verdachten.

17 September 1986: In Wezembeek-Oppem vindt een overval plaats. Drie gangsters gaan er aan de haal met 13.765.000 frank, buitenlandse deviezen en goudstukken nadat ze een Securitas geldwagen gekraakt hebben. De onderzoeksrechter beticht, in zijn dossier 1.90, ook nu weer Haemers van deze overval.

1988

21 Juni 1988: In Doornik vindt een overval plaats op een geldtransport van de Post. De hold-up mislukt en de dieven moeten zonder buit de aftocht blazen. Om de wagen te overvallen gebruiken de gangsters handgranaten waardoor de twee postbediende gewond geraken. Een van hen verliest een oog. Basri Bajrami wordt verdacht van medeplichtigheid aan deze overval.

28 Juni 1988: Een mislukte overval op een geldtransport van Brink’s Ziegler in Etterbeek. De overval staat beschreven in dossier 4.90 van onderzoeksrechter Laffineur. De verdachten zijn Haemers, Van Dam en Lacroix. Maar een maand later, in juli, zijn onderzoeksrechter Laffineur en de BOB van Leuven ervan overtuigd dat ze Haemers op het spoor. Ze zijn er van overtuigd dat hij in Uruguay, Paraguay of Venezuela zit.

22 September 1988: Aan de GB van Drogenbos wordt een Securitas-geldtransport overvallen. De buit bedraagt een slordige 17 miljoen frank. Dossier 5.90 van onderzoeksrechter Laffineur vermeld Haemers en co. als de hoofdverdachten van deze overval.

4 November 1988: In het Nederlandse Almere, Flevoland, wordt een geldtransport van de PTT overvallen. De gepantserde wagen wordt gedwongen te stoppen. Drie gemaskerde overvallers schieten op het voertuig. De chauffeur opent de deuren niet. De kogels dringen niet door het pantser. De gangsters moeten onverricht terzake vluchten en de overval mislukt. Enkele kilometers verder verwisselen de bandieten van wagen. Daarbij raken ze in discussie met twee Nederlanders die op dezelfde plek gestopt waren. De gangsters zijn niet meer gemaskerd. Later herkennen de getuigen op politiefoto’s formeel Lacroix, Bajrami en Haemers.

8 November 1988: Op De Post van Beloeil wordt een overval gepleegd met een Lancia Thema, die erg lijkt op de Lancia die in de schuilplaats van Haemers teruggevonden is. De poging tot overval wordt echter gepleegd door twee personen en de robotfoto van een van de verdachten lijkt niet op Haemers, noch op Lacroix, noch op een ander bendelid. Enkel de Lancia, volgens de getuigen niet metaalgrijs maar metaalblauw, kan naar bende rond Haemers verwijzen.

1989

31 Januari 1989: Twee uur na de oproep van Christian Vanden Boeynants tot de ontvoerders van zijn vader, 22 uur nadat ‘mijnheer Léon’ zijn eerste brief onder de deurmat van Jean geschoven heeft, wordt heel België opgeschrikt door een gruwelijke misdaad. Op dat ogenblik denkt niemand aan enig verband met de ontvoering van VDB. En toch … Oorlogswapens die moordend snelvuur spuwen, een bom van 1.5 kg TNT, een man gedood, een man gewond … De brutaliteit waarmee de gangsters die avond op de autoweg naar de kust, in Groot-Bijgaarden, een gepantserd geldtransport van de GMIC overvallen kent geen grenzen meer. De overvallers zijn minstens met zijn vieren.

Ze rijden met een zware BMW uit de 5-serie. Vermoedelijk hebben ze ook een tweede wagen gebruikt, maar daarvoor zijn tot nog toe geen bewijzen gevonden. De BMW steekt de GMIC-wagen, die op de middelste rijstrook rijdt, voorbij. Tijdens dat manoeuvre klautert een van de gemaskerde gangsters door het geopende dak van de wagen. Het machinepistool van de bandiet schiet snelvuur. De kogelvrije voorruit van de GMIC-wagen barst maar laat de munitie niet door.

Chauffeur Ronny Croes geeft alarm via de radio en stopt op de linkerrijstrook. Meteen daarna gooit hij zich, zoals het ze geleerd wordt, plat op de buik in de laadruimte van het voertuig. Het snelvuur houdt niet op. Later worden in de flank van de gepantserde wagen twaalf, in de achterkant acht, in de deur vier en in de voorruit vijf kogelinslagen geteld. Een van de kogels dringt door de gepantserde wand en raakt begeleider Peter Bultnick in de knie.

Het GMIC-geldtransport na de bloedige overval.

Het GMIC-geldtransport na de bloedige overval.

“Kom uit het voertuig”, roepen de gangsters in het Frans. De overvallers zijn gemaskerd en hebben automatische geweren, FAL of FALO menen getuigen, in de handen. Peter Bultnick weigert zijn deur te openen. Ronny Croes ligt met een bonkend hart op de bodem van zijn gepantserde bestelwagen. Een van de gangsters plaatst een bom met een zuignap op de achterdeur van de GMIC-auto. De ontploffing is verschrikkelijk. Ronny Croes wordt op slag gedood, zijn schedel wordt weggeblazen. Brokstukken van het voertuig worden tot dertig meter ver gekatapulteerd. Honderden stukken van vijf frank zijn dubbel geplooid door de luchtverplaatsing. Het veiligheidssysteem van verschillende geldzakken treedt in werking.

De verf kleurt het geld en de weg rood. De gangsters zetten hun operatie onverschrokken verder. In de rookwolk grijpen ze drie geldzakken die naast het lijk van Ronny Croes liggen. Ze gooien de zakken in hun wagen en verdwijnen. De buit bedraagt 3.3 miljoen frank. “De overval op het GMIC was een vreselijke overval, uitgevoerd door een getraind commando dat met militaire precisie optreedt”, stelt het parket van Brussel. Het gerecht is geschokt door het brutale geweld en stelt alles in het werk om de daders zo vlug mogelijk te identificeren. En dat zal vlugger gebeuren dan verwacht …

De overval op de gepantserde geldwagen in Groot-Bijgaarden is, net zoals die op de gepantserde postwagen in Ensival, het werk van Patrick Haemers. ‘De laatste slag’ van een man die met zijn bende tegelijk een gijzeling en een overval met springstoffen uitvoert. Haemers noemt de dood van Croes ‘een ongeluk’. Het gerecht zal later opmerken dat Haemers en zijn medeplichtigen tijdens hun laatste overvallen heel professioneel en militair te werk gingen. De eerste overvallen van de bende verliepen niet zo strikt georganiseerd. De handelswijze van de gangsters is echter geëvolueerd van beginnerswerk tot moordend, militair commando-optreden.