Mijnheer X

De mysterieuze mijnheer X uit het Bende-onderzoek

Gestoord, onvoorspelbaar, inconsequent, egocentrisch, megalo-mythomaan en masochist. Dat was hij allemaal, de geheimzinnige Mijnheer X die in 1985 bij de staat werkte, een criminele bende leidde en dingen uitstak die de fictie overtroffen. De Bende van Nijvel? Wie is hij? En waarom zwijgen diegenen die het weten al meer dan 20 jaar? Hoog tijd dat de minister van Justitie klaarheid brengt.

De originele nota.

De originele nota.

De vertaling

Ik heb met Albert Raes geluncht in La Maison de Cygne en heb hem mondeling uw instructies overgemaakt.

Het dossier over de belanghebbende is zeer omvangrijk. De SDRA en de BOB zijn zeer behulpzaam geweest, evenals de Fransen. Omkoopbaarheid en amoraliteit gaan hand in hand met onvoorzichtigheid, de realiteit overtreft de fictie. Meer dan voldoende om elk redelijk mens in het gareel te houden.

De operatie zal nochtans geen sinecure zijn, belanghebbende is moeilijk in toom te houden. Albert Raes bevestigt dat hij gestoord is, onvoorspelbaar, inconsequent, egocentrisch, megalomythomaan en zonder enige twijfel masochist.

Le mieux est l’ennemi du bien, het probleem is niet dat hij niet doet wat hij moet, integendeel, dat hij spontaan te veel doet. Het zou gevaarlijk kunnen zijn om hem op zijn plaats te houden. Er zullen te allen kante interventies nodig zijn om hem te grote problemen te besparen. Naar het schijnt is het nu al goed uit de hand aan het lopen.

Albert Raes blijft evenwel van mening dat zolang men de belanghebbende zal kunnen gebruiken, er niets beter is om de nébuleuse die u zorgen baart, te neutraliseren.