30 jaar na overvallen Bende van Nijvel op Delhaize Eigenbrakel en Overijse: herlees de feiten

Zondag, 27 september, is het 30 jaar geleden dat de de vestigingen van Delhaize in Eigenbrakel en Overijse werden overvallen door de Bende van Nijvel. Daarbij vielen in totaal acht doden.

Bij de overval in Eigenbrakel vielen drie doden en in Overijse waren er vijf dodelijke slachtoffers. Het feitenrelaas van 27 september 1985 van persagentschap Belga:

Kort na 20 uur stappen drie gemaskerde en gewapende mannen uit een Golf GTI op de parking van de Delhaize in Eigenbrakel. Ze volgen hetzelfde scenario als bij de overval op de Delhaize in Beersel (oktober 1983) en gijzelen een kind van 12 als ze richting Delhaize stappen. Op de parking schiet een van de mannen een klant neer die de Delhaize verlaat. De klant is op slag dood. Eenmaal binnen schieten de mannen nog een klant dood en steken ze het geld van de kassa’s in een zak.

Terug op de parking schiet een van de mannen meermaals op een bestelwagen, waarin een vader en zoon zitten. De vader overlijdt aan zijn verwondingen, de zoon raakt ernstig gewond. Vervolgens vluchten de daders in de Golf GTI om diezelfde avond ook de Delhaize van Overijse te overvallen. De getuigen van de overval in Eigenbrakel hebben het over een ‘reus’ onder de daders, die de leider van de bende leek.

Rond 20.30 uur herhaalt het scenario zich in Overijse. Drie gemaskerde en gewapende mannen stappen uit een Golf GTI op de parking van de Delhaize en openen het vuur willekeurig. Fietser Stéphane Notte (14) wordt dodelijk geraakt. De overvallers zetten hun macabere opmars voort en schieten een afficheplakker van de CVP neer, die op een ladder staat.

Vervolgens worden twee andere klanten doodgeschoten. De paniek vespreidt zich door de supermarkt als de mannen binnenkomen. Ze bevelen de kassiersters het geld af te geven. Een van de werkneemsters, die niet snel genoeg gehoorzaamt, krijgt een kogel in het hoofd. De drie mannen vluchten met de Golf GTI die op 22 september 1985 in Erps-Kwerps werd gestolen, met een buit van 200.000 Belgische frank.

De officiële website van de federale politie over de Bende van Nijvel stelt dat de daders een gegijzelde persoon meenamen toen ze de winkel verlieten.

“Op de parking staat een Peugeot 504. De bestuurder wordt onder vuur genomen. Hij slaagt erin zijn voertuig te verlaten en te ontsnappen aan de daders. Een andere persoon bevindt zich eveneens op de parking, hij staat naast zijn voertuig Ford Sierra. Als hij terug in zijn voertuig wilt stappen, wordt hij koelbloedig neergeschoten. De gegijzelde persoon wordt eveneens koelbloedig vermoord door meerdere schoten, afkomstig van de wapens van twee daders. De drie gangsters nemen terug plaats in een wagen en vertrekken aan hoge snelheid in de richting van Brussel”, klinkt het.

De laatste en bloederigste overval die toegeschreven wordt aan de Bende van Nijvel gebeurde op 9 november 1985 op de Delhaize in Aalst. Daarbij vielen acht doden. De zaak verjaart dus normaal op 9 november, maar in oktober wordt normaal gesproken de containerwet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gestemd in de plenaire Kamer, die de verjaringstermijn met 10 jaar verlengt.

Bron » Knack