Vermassen wil ‘supercomputer’ om seriedoders te stoppen

Een digitale databank op Europees niveau waarin alle gegevens van onopgeloste geweldsdelicten worden opgeslagen en met elkaar vergeleken, is de enige manier om het stijgende aantal seriedoders sneller te stoppen. Dat zegt advocaat Jef Vermassen in Het Laatste Nieuws, die nu een slachtoffer bijstaat van seriemoordenaar Renaud H. (53).

In de VS gaat de FBI de talrijke seriedoders met succes te lijf met één supercomputer. “Alle gegevens van zware onopgeloste geweldsdelicten worden via een geijkte vragenlijst systematisch ingegeven in die computer”, aldus Vermassen.

“Met één druk op de knop vergelijkt speciaal ontworpen software alle misdaden met elkaar. Misdrijven die gelijkenissen vertonen, worden eruit gelicht. Zo kunnen speurders makkelijker een profiel opstellen van de dader en kan hij vlugger worden gepakt. Ook Europa heeft nood aan zo’n systeem.”

Het staat volgens hem vast dat we de komende jaren steeds vaker met seriedoders te kampen zullen hebben. “De oorzaken zijn de individualisering en de erotisering van de maatschappij. Onstabiele mensen ondergaan te veel seksuele prikkels en bevredigen hun driften door geweld te plegen.”

Bron » De Morgen