Delhaize blaast 150 kaarsjes uit

Supermarktketen Delhaize viert dit jaar haar 150e verjaardag. Anderhalve eeuw nadat Jules Delhaize en broers in 1867 de eerste kruidenierswinkel openden in Ransart (Charleroi), is het bedrijf met de leeuw als logo niet langer in Belgische handen.

In 2016 fuseerde Delhaize samen met het grote Ahold (Albert Heijn) tot Ahold Delhaize en ging de hoofdzetel naar Zaandam, nabij Amsterdam.

Delhaize was een familiezaak met meerdere broers aan boord. Sommige broers kozen in de loop der jaren een eigen weg – Louis Delhaize (ook Cora, Match) bestaat nog steeds – anderen vertrokken en keerden later terug bij Delhaize.

Enkele jaren na de start deed de leeuw zijn intrede en ging het bedrijf door als ‘Etablissements Delhaize Frères Le Lion’. Het centrale magazijn, de hoofdzetel en de eigen fabrieken verhuizen in 1883 naar het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek, waar de Belgische tak nog steeds gevestigd is.

Het winkelnet groeide doorheen de jaren aan en in 1957 startte Delhaize aan het Flageyplein met een eerste supermarkt naar Amerikaans model, waar de klant zichzelf bedient. In 1962 volgde de beursgang in Brussel en in de jaren zeventig maakte het bedrijf ook de oversteek en werd het actief in de VS. Amerika groeide nadien uit tot de belangrijkste markt voor de keten. Delhaize boorde doorheen de jaren ook andere markten aan, bijvoorbeeld Griekenland.

Over de grootste veranderingen is de inkt nog maar net opgedroogd. In 2015 startten de gesprekken met het Nederlandse Ahold over een fusie – enkele maanden nadat sociale gesprekken over een herstructurering finaal waren afgerond. Uiteindelijk werd de fusie in augustus 2016 afgerond, waarna het aandeel van het nieuwe Ahold Delhaize de notering startte aan de beurzen van Amsterdam en Brussel. Op beursvlak kreeg het bedrijf in maart dit jaar wel een opdoffer: Ahold Delhaize verdween uit de Bel20 wegens niet Belgisch genoeg meer, omdat de verhouding Belgische werknemers in de groep te klein geworden is.

Met de fusie kregen de aandeelhouders van de Nederlandse keten de bovenhand, met 61 procent van het nieuwe bedrijf. Door de samensmelting ontstond een bedrijf met ruim 6.500 winkels wereldwijd en met circa 375.000 medewerkers. In België zijn er zowat 800 winkels, waarvan een 740-tal Delhaizes, en meer dan 13.500 werknemers.

Bron » De Standaard