Drie jaar cel voor jarenlange corruptie bij Delhaize?

Het Brusselse parket heeft vandaag een gevangenisstraf gevorderd van 3 jaar, waarvan de helft met uitstel, tegen Hugo J., een voormalig werknemer van supermarktketen Delhaize.

De 63-jarige man bereidde binnen het bedrijf de contracten voor bouw- en onderhoudswerken voor en had jarenlang smeergeld en andere voordelen ontvangen van aannemers die voor Delhaize wilden werken. Delhaize, dat de feiten zelf ontdekte, eist een schadevergoeding van 1,4 miljoen euro.

J. was vanaf 1997 hoofd van de dienst calculatie binnen Delhaize en stond in voor de voorbereiding van de contracten met de aannemers. Hij vroeg aan die aannemers om hun oorspronkelijke prijsofferte te laten zakken, zodat hij hen bij de eindverantwoordelijken binnen Delhaize kon aanbevelen en ontving in ruil cash geld, snoepreisjes, tickets voor sportwedstrijden en schilderwerken aan zijn huis.

Volgens Delhaize werd er door J. ook met de facturen geknoeid zodat het omkoopgeld aan het bedrijf kon doorgerekend worden maar dat ontkent de man. J. werkte samen met een ingenieur die een studiebureau had dat de werven voor Delhaize voorbereidde en opvolgde.

Ook die man staat terecht en riskeert een celstraf van 3 jaar, waarvan de helft met uitstel. Voor vijf aannemers en bouwbedrijven vroeg het parket boetes en celstraffen met uitstel van 1 jaar. Een aantal andere aannemers werden eerst ook vervolgd maar hebben met het parket een minnelijke schikking bereikt.

Volgens de verdediging van Hugo J. is de redelijke termijn in het dossier overschreden. Bovendien is de man al belast op het smeergeld dat hij verdiend had. Het vonnis valt over enkele weken.

Bron » De Morgen