België screent alle overheidsdiensten op spionage

Na Buitenlandse Zaken worden alle andere Belgische overheidsdiensten gescreend op cyberspionage, beginnend bij de Kanselarij van de premier. Dat heeft de regering bevolen, zo schrijven De Tijd en L’Echo vandaag.

De taskforce met computerexperts is nog bezig om Buitenlandse Zaken te bevrijden van het Russische spionagevirus ‘Snake’, maar toch gaf de regering al de opdracht om ook de Kanselarij van premier Elio Di Rupo grondig te screenen. Daarna volgen de Staatsveiligheid, de politie, enzovoort, naargelang de hoeveelheid vertrouwelijke dossiers die de overheidsdiensten herbergen.

Bronnen bevestigen dat de Amerikaanse CIA zijn hulp heeft aangeboden, maar dat niet op dat voorstel werd ingegaan. Ook privéfirma’s zullen niet betrokken worden bij de screening.

Er is alvast een budget van 2 miljoen euro uitgetrokken om Buitenlandse Zaken en andere overheidsdiensten onder handen te nemen, aldus de kranten.

Bron » De Morgen