Vos: “Heel moeilijk om vóór verjaring iemand te veroordelen”

“Weet u hoeveel mensen destijds op de robotfoto’s van de Bende van Nijvel zijn herkend? Honderden.” Dat zegt ex-speurder Eddy Vos in De Standaard in een reactie op de aanhouding van een verdachte in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Hij betwijfelt dat in deze zaak tijdig een veroordeling zal vallen als de verjaringstermijn niet wordt verlengd.

Vijftien jaar lang leidde Vos het onderzoek naar de Bende van Nijvel tot hij een tweetal jaar geleden zijn overplaatsing aanvroeg en het onderzoek aan een nieuwe onderzoekscel overliet. “Ik heb altijd gezegd dat ik mezelf ter beschikking hield”, zegt hij in De Standaard. “Maar ik moet zeggen, ik ben niet één keer gecontacteerd. Een bewuste keuze veronderstel ik. Ik heb me er verder niet meer mee bemoeid.”

“Het lijkt een toevalstreffer”, zegt hij over de aanhouding die gisteren werd bekendgemaakt en die hij voorts in twijfel lijkt te trekken. Zo maakt het argument dat de verdachte in 1997 op een robotfoto werd herkend weinig indruk. “Weet u wel hoeveel mensen er herkend zijn op die robotfoto’s? Honderden. Wat ook logisch was, als je foto’s verspreidt vijftien jaar na de feiten.”

Ook aan een doorbraak door middel van nieuwe DNA-onderzoekstechnieken, hecht hij weinig geloof. “Het kan dat nieuwe technieken meer mogelijkheden bieden. Maar ik twijfel er toch sterk aan dat wat toen niet via DNA kon worden bewezen, dat dat nu wel zou kunnen.”

“De speurders hebben zeker niet alle kaarten op tafel gelegd,” redeneert hij evenwel. “Logisch: ze zullen zeker nog andere aanwijzingen hebben die naar deze man leiden. Maar het zal moeilijk zijn om vóór de verjaring iemand te veroordelen. Politici moeten nu eens A of B zeggen, of men verlengt of niet. Als de verjaringstermijn niet wordt verlengd, zullen we alleen maar een blik kunnen werpen op wat mogelijk ooit is gebeurd.”

Bron » De Redactie