Unieke documenten belichten spionage in België

In verscheidene Oost-Europese landen zijn de archieven van de geheime diensten uit de tijd van de Koude Oorlog opengesteld voor het publiek. MO*journalist Kristof Clerix ging in de archieven van Tsjechië, Roemenië, Bulgarije en Duitsland op zoek naar informatie over spionage in België.

De resultaten van dat onthullend onderzoek publiceert hij op 23 juni in Knack Wereldtijdschrift en op de gloednieuwe website www.targetbrussels.be.

Uit tienduizenden documenten blijkt dat Brussel al sinds de jaren zeventig een schaakbord is voor spionnen, dubbelspionnen en agents-provocateurs uit Oost en West. Journalisten van De MorgenDe Standaard en Knackwerden nauwgezet in de gaten gehouden, evenals politici zoals Brussels burgemeester Freddy Thielemans.

De haven van Antwerpen bleek een spionnennest voor de CIA, KGB én de Staatsveiligheid. Zelfs in de sportzalen van Sovietscheepslui werd afluisterapparatuur aangebracht. Bulgarije stuurde de vermoedelijke paraplumoordenaar naar de Navo om een jonge secretaresse te versieren.

De Stasi liepen in de val van Belgische agents-provocateurs. En de Tsjechoslovaken gebruikten dode brievenbussen op snelwegparkings langs de E40 en nabij het Beaulieu-kasteel in Huizingen.

Op www.targetbrussels.be kan u de authentieke documenten bekijken en tientallen waargebeurde verhalen lezen uit het mysterieuze wereldje van geheime diensten. U vindt er ook interviews met ex-spionnen en met de directeurs van de geheime archieven.

Met een beurs van het Fonds Pascal Decroos werkte onderzoeksjournalist Kristof Clerix (33), die eerder al een boek schreef over buitenlandse geheime diensten in België, zes maanden lang aan het onderzoek. Drie buitenlandse journalisten hielpen met het zoeken en vertalen van de documenten. Uitzonderlijk vond Clerix ook de Staatsveiligheid bereid om archiefmateriaal ter beschikking te stellen.

Bron » Knack