68-jarige verdachte Bende van Nijvel in 1997 al herkend op robotfoto

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is maandag een verdachte aangehouden. Hij verscheen vanmorgen voor de raadkamer in Charleroi, die zijn aanhouding heeft bevestigd. De man werd in 1997 al geïdentificeerd aan de hand van een robotfoto, maar dat leverde toen niets op. Het gerecht blijft ondanks de nieuwe wending alle pistes onderzoeken en sluit niets uit. De verdachte heeft in tegenstelling tot eerdere berichtgeving nog geen bekentenissen afgelegd.

De verdachte, een Belg van 68, zou maandag in Brussel zijn aangehouden na een tip uit Frankrijk. De man had in een Frans café iemand in vertrouwen genomen, en die is met die informatie naar het gerecht gestapt. De verdachte ontkent nu de feiten.

De man werd in 1997 herkend op een robotfoto na een uitzending over de Bende van Nijvel. Er werd toen DNA van hem afgenomen, maar de analyse kon destijds zijn betrokkenheid niet bevestigen. Met nieuwere technieken kan dat mogelijk wel.

De man is geen onbekende voor het gerecht. Speurders achten hem verantwoordelijk voor twee moorden in 1981 en 1991 in het Brusselse. Hij zou als dader en mededader betrokken geweest zijn bij de eerste golf van misdaden van de bende en indirect betrokken bij de tweede, meest dodelijke golf.

Het gaat dan om de hold-ups op warenhuizen in Eigenbrakel en Overijse. Daarbij vielen op 27 september 1985 acht doden. Op 9 november 1985 kwamen opnieuw acht mensen om bij een overval op de Delhaize van Aalst, de laatste rooftocht die aan de beruchte bende wordt toegeschreven. 

De Brusselaar wordt nu onderworpen aan een psychologische analyse om leugens te vermijden.

“Het onderzoek gaat voort à charge en à decharge en andere sporen worden nog steeds onderzocht”, luidt het.

Bij de reeks bloedige aanslagen op onder meer supermarkten in de wijde omgeving van de stad Nijvel en ten zuiden van Brussel kwamen tussen 1983 en 1985 in totaal 28 mensen om. Er vielen ook ruim 40 gewonden.

 De zaak van de Bende van Nijvel zal verjaren op 10 november 2015. Daardoor zal het wellicht niet meer mogelijk zijn nog een proces te houden. Dat zei de procureur-generaal van Luik, Christian De valkeneer, op de persconferentie.

Hij riep de toekomstige regering op zich over de kwestie te buigen. De aanhouding van dinsdag houdt de verjaring, bij wet vastgelegd op 30 jaar, niet tegen. Volgens De Valkeneer is het weinig waarschijnlijk dat er nog een assisenproces gehouden kan worden voordat de termijn wordt bereikt, onder meer door het onderzoekswerk dat nog moet worden verricht.

Enkele weken terug pleitte De Valkeneer al voor een verlenging van de verjaringstermijn van 30 naar 40 jaar. 

Kamerfractieleider van cdH, Catherine Fonck, wil dat de volgende Kamer van Volksvertegenwoordigers zo snel mogelijk werk maakt van de verjaringstermijn voor strafbare feiten van 30 tot 40 jaar.

Bron » De Morgen