Verdachte Bende van Nijvel tekent beroep aan tegen verdere aanhouding

De verdachte die aangehouden is in het onderzoek naar de Bende van Nijvel heeft beroep aangetekend tegen de bevestiging van de raadkamer van zijn aanhouding. Dat zegt zijn advocaat, Jean-Edmond Mairiaux maandag.

Mairiaux zal binnen twee weken voor de kamer van inbeschuldigingstelling van Bergen pleiten voor de vrijlating van zijn cliënt. De man, die opgesloten zit in de gevangenis van Nijvel, houdt zijn onschuld staande.

Onderzoeksrechter Martine Michel hield vorige week dinsdag de Brusselaar van 67 jaar aan. Het gerecht legt hem negen feiten ten laste, waaronder diefstal met geweld met doodslag als verzwarende omstandigheid.

De raadkamer van Charleroi bevestigde vrijdag zijn aanhouding. De politie had van een informant gehoord dat de verdachte een man uit Zuid-Frankrijk in vertrouwen had genomen over zijn betrokkenheid bij de Bende van Nijvel.

Drie getuigen, waarvan er twee inmiddels gestorven zijn, hadden hem in 1997 al herkend op een robotfoto. Het gerecht nam toen DNA-stalen van hem, maar die analyse leverde niets op. Met de huidige, verbeterde technieken komt daar mogelijk verandering in.

De verdachte werd in het verleden al meermaals veroordeeld. Een eerste keer gebeurde dat voor het neersteken van een persoon bij een ruzie in 1981. In 1993 werd hij veroordeeld wegens doodslag na provocatie van een café-uitbater uit Ukkel. Maar tijdens de twee golven van bloedige aanslagen van de Bende van Nijvel zat hij niet in de cel.

Volgens de procureur des Konings van Charleroi, Pierre Magnien, is het nog veel te vroeg om al te zeggen of de premie van 250.000 euro die uitgeloofd is voor de gouden tip toegekend zal worden aan de informant of aan de Fransman. “Momenteel wordt de man die gevangen zit beschouwd als verdachte en geldt nog steeds het vermoeden van onschuld.”

Het gerecht laat verder weten dat het er niet mee opgezet is dat bepaalde media – ondanks aandringen om dat niet te doen – zaterdag de identiteit van de verdachte prijsgaven én zijn foto publiceerden.

“Dit is op twee manieren problematisch”, zei de procureur-generaal van Bergen, Ignacio de la Serna, in een persbericht. “Eerst en vooral schenden ze zijn privacy en het vermoeden van onschuld. Daarnaast brengen ze het goed verloop van het onderzoek in het gedrang.”

Bron » De Standaard