“Herlees het dossier. De antwoorden staan erin”

Vermassen is op zoek naar de waarheid in opdracht van David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor bij een raid van de Bende van Nijvel.

Jef Vermassen weet wie achter de Bende van Nijvel zat. Of althans, dat denkt hij toch. Zijn onthullingen worden aan officiële zijde onthaald op een droog “geen commentaar”.

“De toenmalige Staatsveiligheid, de Groep Diane (het speciaal interventieteam binnen de toenmalige rijkswacht, red.), belangrijke politici die een sterk en autoritair regime wilden en gangsters uit het zwaar banditisme.” Dat conglomeraat zat in de eerste helft van de jaren 80 achter de Bende van Nijvel, legde Jef Vermassen zondag uit. Waar hij die zekerheden haalt, wilde hij gisteren (nog altijd) niet kwijt. “Ik heb deze elementen en nog andere informatie uit het dossier. Wat die juist zijn, kan ik niet prijsgeven omwille van mijn beroepsgeheim.”

Vermassen is er echter van overtuigd dat de gegevens waarover hij beschikt correct zijn. Maar hij is op zijn hoede. Uit wat hij zegt en in zijn boek schrijft, kan je afleiden dat zijn vertrouwen in de speurdersploeg van onderzoeksrechter Martine Michel (Charleroi) eerder beperkt is.

Promotie

In zijn recente boek ‘Meester, ik heb geen tranen meer’ besteedt Vermassen veertien pagina’s aan de Bende van Nijvel en het lijden van het slachtoffer dat hij bijstaat, David Van de Steen. Dat de strafpleiter uit Lede net nu met deze onthullingen komt, wekt daarom op sociale media wat te verwachten schampere reacties los. “Moet er hier een boek gepromoot?”, luidt de teneur.

Vermassen pareert die kritiek. “Ik maak van mijn boek gebruik om nog eens aan de boom te schudden. Omdat ik van David de opdracht gekregen heb samen op zoek te gaan naar de waarheid. En omdat ik doodsbang ben dat het dossier een stille dood gaat sterven. Daarom stel ik een aantal vragen. En vraag ik dat het dossier grondig herlezen wordt. De antwoorden staan erin.”

De advocaat doet de suggestie om in de zaak van de Bende van Nijvel dezelfde methode toe te passen als in de zoektocht naar de moordenaar van Annick Van Uytsel. “Toen dat onderzoek was vastgelopen, werd het dossier toevertrouwd aan een duo profilers (twee misdaadanalisten van de federale gerechtelijke politie van Turnhout, red.) Met maagdelijke blik namen zij het opnieuw helemaal door. Daardoor slaagden zij erin nieuwe elementen naar voor te brengen die tot dan toe niet waren opgemerkt. Misschien kan dit hier ook het geval zijn.”

De reactie van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) – voogdijminister van de geviseerde Veiligheid van de Staat – op de onthullingen van Jef Vermassen is kort en droog. “Dit onderzoek loopt nog steeds en ik kan geen commentaar geven over lopende onderzoeken.”

Van de zaak gehaald

Een oud-speurder doet dat wel. Van 1982 tot 1985 behoorde Franz Balfroid bij de BOB van Waver met zijn collega Gérard Bihay tot de allereerste Bende-speurders. De Bende heette toen nog niet zo. Er was enkel een bizarre roofoverval bij wapenhandelaar Dekaise in Waver, waar in 1982 het eerste slachtoffer viel.

Franz Balfroid: “Bihay en ik stelden in 1983 als rijkswachter het eerste proces-verbaal op over de Groep G, een geheime extreemrechtse groep binnen de rijkswacht. Ik zeg niet dat wij de waarheid in pacht hadden, maar zoals deze bende te werk ging, kon je moeilijk anders dan wegkijken van het klassieke gangstermilieu. Overvallers proberen zo veel mogelijk geld mee te graaien en zo weinig mogelijk slachtoffers te maken. Deze lui deden precies het omgekeerde. Dus gingen wij zoeken bij het Front de la Jeunesse of Westland New Post – een creatuur van de Staatsveiligheid, zoals achteraf bleek.”

Het speurwerk van Bihay en Balfroid werd achteraf overladen met lof in tientallen Bende-boeken. Balfroid leeft nu teruggetrokken, diep in de Ardennen. “Wij zijn van de ene dag op de andere van de zaak gehaald. De Nijvelse procureur Jean Deprêtre riep: ‘Het zijn klassieke gangsters, basta!’ Gérard hebben ze naar de brigade Gembloux gestuurd, mij naar Oudergem. Daar moesten we ons bezighouden met burenruzies. Op mijn vijftigste ben ik gepensioneerd.”

Bron » Het Laatste Nieuws