Stijn Coninx over Bende van Nijvel-film: “Wat er de jongste weken aan het licht kwam, wisten wij al langer”

Over een jaar komt Niet schieten in de zalen, de nieuwe film van Daens-regisseur Stijn Coninx. Daarvoor dook de filmmaker zeven jaar lang in het verhaal van de Bende van Nijvel. Al gaat de film eerder over de slachtoffers dan over de gangsters, verduidelijkte hij tijdens de FFG Talkies.

Toen anderhalve maand geleden de eerste teaser van ‘Niet schieten’ werd voorgesteld, voelde die brandend actueel aan. Regisseur Stijn Coninx – bekend van Oscarnominee Daens en de Rocco Granata-biopic Marina – begon zeven jaar geleden al aan zijn langverwachte film over de Bende van Nijvel, en na de recente onthullingen over een mogelijk bendelid staat het project weer extra in de belangstelling.

Tijdens de meest recente editie van de FFG Talkies, waarbij Film Fest Gent-directeur Patrick Duynslaegher in discussie gaat met Ben Van Alboom (chef cultuur bij De Morgen), Steven Tuffin (hoofdredacteur bij filmmagazine Vertigo) en digital storyteller Britt Valkenborghs, kwam Coninx toelichting geven over zijn project.

“Ik ben gecontacteerd door David Van de Steen, die in 1985 negen jaar was, en zijn vader, zijn moeder en zijn zus voor zijn ogen heeft zien doodgeschoten worden”, vertelt Coninx. “Hij was zelf zwaar gewond. Ik kende dat verhaal niet. Hij heeft me eind 2010 gecontacteerd.”

Zijn aangrijpende verhaal was de voornaamste motivatie om terug te keren naar enkele van de zwartste bladzijden uit onze vaderlandse geschiedenis. “Hij is verder opgevoed door zijn grootouders, die over de Delhaize in Aalst woonden. Hij heeft dat drama meegemaakt, heeft de gruwel zelf gezien. Hij was heel zwaar gewond, is meer dan 30 keer geopereerd, was bijna zijn been kwijt.”

Omgedraaid standpunt

Toch ligt de focus van ‘Niet schieten’ niet op David, maar op zijn grootouders. “Die mensen hebben onwaarschijnlijk gevochten. De grootvader ging net met pensioen in 1985, maar die mensen zijn opnieuw moeten beginnen om die jongen op te vangen”, aldus Coninx. “Ik ben in de verbeelding gekropen van die grootouders: ik heb het standpunt zo omgedraaid. Omdat het een onwaarschijnlijk verhaal is, als je dit als grootouders meemaakt – los van wie er nu achter die Bende van Nijvel zit.”

Wie had gehoopt dat ‘Niet schieten’ dus duidelijkheid zou scheppen over de gangsters achter de fameuze Bende, zal dus bedrogen uitkomen. “Zodra bekend was dat er een film van zou komen, begin 2015, werd ik spontaan gecontacteerd door mensen van het gerecht, de politie, de rijkswacht – los van degenen die ik zelf opgezocht had. Toen werd de puzzel stilaan duidelijker”, aldus Coninx.

“Ik zou uren kunnen doorgaan, daarover. Om maar te zeggen dat ik helemaal ondergedompeld was in die affaire. Wat er de laatste weken in het nieuws kwam: al die details kenden we al. En in het verhaal van de film heb ik daar natuurlijk rekening mee gehouden. Dus de film loopt nog altijd ver voor op de actualiteit.”

Coninx begrijpt nochtans dat sommigen een film verwachten over de gangsters, en niet over de slachtoffers. “Twee weken geleden hebben we daarover nog gediscussieerd, omdat we dat andere verhaal nu ook kunnen vertellen. Maar er zijn duizenden mensen die dat soort films maken, dus ik hoef dat niet te doen.”

Bron » De Morgen