Te koop: het huis van de Reus

Wie wil graag komen wonen in het huis van de Reus van de Bende van Nijvel? In Moorselbaan 117 in Aalst hangt sinds een week een geel bordje voor het raam. Voor 169.000 euro kan het benepen huurhuisje van oud-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky het jouwe zijn.

Rechts verkoopt de buurvrouw kaarsjes en kommetjes van de Bond Zonder Naam, links is ze bezig met de grote kuis. De dame zegt in die 15 jaar nooit problemen te hebben gehad met hem. “Oké, hij zoop, en op het laatst zoop hij wel erg veel, maar ambras? Nee. Wij hebben het ook erg moeilijk om het te geloven, wat er nu over hem wordt gezegd.”

Het gele bordje hangt er sinds een week of wat. De vraagprijs voor het pand is 169.000 euro.

Schulden

Het rijhuisje dateert uit de jaren 30 en is volgens makelaar Tijl Jansegers “zeer grondig” verbouwd in de jaren 80. Het is een huisje van dertien in een dozijn langs de door gesloten winkeletalages gekenmerkte Moorselbaan. Een gevel van maar enkele meters breed, een benedenverdieping dat is verbouwd tot parkeergarage en achteraan een veranda en een eindeloze streep smalle achtertuin. Bonkoffsky kwam hier wonen in 2000, hij was toen nog actief bij de rijkswacht in Aalst. Hij huurde van een dame uit Merchtem.

Bij zijn overlijden in mei 2015 sleepte de verhuurster Bonkoffsky’s broer als enige erfgenaam voor de vrederechter vanwege huurachterstal en blijkbaar ook de ellendige staat waarin Bonkoffsky en een bij hem inwonende junk het pand hadden achtergelaten. Volgens Bonkoffsky’s broer leed Christiaan aan kanker, maar weigerde hij zich medisch te laten behandelen. Hij koos er voor om zich “dood te drinken”.

In het huis woonde ook Laika, Bonkoffsky’s Duitse herder, die kennelijk binnenshuis zijn gevoeg deed. Na het overlijden van haar baas kreeg Laika een spuitje.

Na een snelle rekensom besloot de broer om de erfenis te verwerpen. In die erfenis zaten behalve een lapje grond in Cerfontaine vooral schulden. Door een kluwen van procedures bleef het huis zo lang leegstaan.

Etalagekast

“Toen wij elkaar leerden kennen, was men juist bezig met de politiehervorming”, zegt ze. “Dat vrat enorm aan hem. Hij zei de hele tijd: ‘Nu zijn ze in Brussel helemaal zot geworden!’ Voor hem was de rijkswacht heilig. In 2002 heeft hij voor zijn dertig jaar bij de rijkswacht nog een horloge gekregen. Daar was hij erg trots op. Het lag in die glazen kast, met daarin ook zijn kepie en zijn rijkswachtuniform. Het waren zijn levenstrofeeën.”

Het huis zoals A. het zich herinnert, lag ook vol wapens.

“Hij had altijd zijn dienstwapen bij zich. Hij was vaak aan het oefenen met zijn nunchaku’s, van die vechtstokjes. Hij had ook zo’n handschoen met pinnen op. En een katana, zo’n Japans zwaard. Daarmee zag ik hem in de tuin vaak oefenen. Hij sliep daar ook mee. Hij zei dan: ‘Durft niet langs mijnen kant komen of kik-kik.’ Alsof hij me ging onthoofden of zo.”

Na herhaaldelijk in elkaar te zijn geslagen, vluchtte A. in 2002 naar een opvangtehuis. Bonkoffsky kwam haar daar tijdens een nachtdienst bedreigen, loste toen zelfs een schot en liep een disciplinaire sanctie op. “Hij moest zijn wapen inleveren en mocht alleen nog binnendienst doen”, weet zij nog. “Hij heeft zich toen laten opnemen voor zijn alcoholprobleem, maar het is daarna alleen maar verder bergaf gegaan met hem.”

Net als Bonkoffsky’s jeugdvriend getuigde ook Nicky A. tegenover de speurders dat ze altijd heeft vermoed dat hij betrokken is geweest bij de Bende van Nijvel, zoals hij kort voor zijn dood ook opbiechtte aan zijn broer.

Kandidaat-kopers

Van het intrieste decor van de zich dood zuipende Reus is niets zichtbaars overgebleven, verzekert makelaar Tijl Jansegers: “Het pand is destijds leeggemaakt door de stadsdiensten van Aalst. Ik ben er vorige week binnen geweest. Buiten een emmer en een dweil is daar binnen helemaal niets te zien.”

Foto’s van binnenin staan nog niet online. “Dan doen we van zodra we het epc-certificaat hebben”, zegt Jansegers. “Immoweb zal wellicht massaal worden aangeklikt, maar voor ons is dit een verkoop als een andere. Er zijn trouwens al enkele kandidaat-kopers.”

Bij de cel Waals-Brabant gaat men ervan uit dat Bonkoffsky als ex-lid van de groep-Diane, de anti-banditisme-eenheid van de rijkswacht, de rol van “Reus” heeft vervuld bij de aanslagen op Delhaize-supermarkten in Eigenbrakel en Overijse op 27 september 1985.

Bron » De Morgen