Advocaat broer vermoedelijke Reus Bende van Nijvel: “Als ik morgen ongeval heb: het zal géén ongeval zijn”

Er heerst nog steeds een angstcultuur rond het dossier van de Bende van Nijvel. Dat zegt Geert Lenssens, de advocaat van de broer van de vermeende Reus van de Bende van Nijvel. “We gaan ervan uit dat er nog leden van de Bende rondlopen. Schrik heb ik niet, maar als ik morgen een ongeval heb, dan zal het géén ongeval zijn.”

De broer van oud-rijkswachter en vermeende Reus van de Bende van Nijvel Christian Bonkoffsky is vorige week opnieuw ondervraagd door de speurders. Hij gaf daar onder meer de richting aan die de speurders zouden moeten volgen.

Veel wil de advocaat van de broer niet vertellen, maar dat er een duidelijke piste op tafel ligt, staat volgens hem vast. “De verklaringen van mijn cliënt zijn complementair met die van advocaat Jef Vermassen”, zegt Lenssens in De afspraak op Canvas. Daarmee lijkt het erop dat het spoor steeds duidelijker naar de rijkswacht gaat, maar dat wil de advocaat niet gezegd hebben.

Volgens de broer is de kans groot dat Bonkoffsky ook tegen anderen verklaringen heeft afgelegd over de Bende van Nijvel. “Maar er heerst nog steeds een angstcultuur rond dit dossier. Dat zal je ook zien bij mensen die informatie hebben, maar er niet mee naar buiten durven komen.”

“Ikzelf heb geen schrik, ik doe gewoon mijn job”, zegt de advocaat. “Maar ik heb wel al tegen mijn medewerkers gezegd dat als er morgen met mij een ongeval gebeurt of als ik zelfmoord pleeg, dat het dan géén ongeval of géén zelfmoord zal zijn. Volgens mij lopen er op dit moment nog leden van de Bende van Nijvel rond. Dat is mijn aanvoelen. We hebben allemaal gezien tot wat die in staat zijn. In het dossier is er zoveel gebeurd. Dat grenst aan het onmogelijke.” De advocaat benadrukt wel dat hij nog geen concrete bedreigingen heeft gehad.

De familie van de vermoedelijke Reus wil niets liever dan dat de waarheid aan het licht komt, zo benadrukt Lenssens. “Die mensen zijn niet blind voor het leed van de slachtoffers. Maar ze zijn er ook van overtuigd dat de broer in dit geval een soldaat was, een schakel in een groter geheel.”

“Mijn cliënten maken wat voorbehoud bij de werking van justitie”, zegt de advocaat nog. “Als je de minister van Justitie hoort zeggen dat er manipulaties waren in het dossier, dan ebt dat vertrouwen natuurlijk weg.”

Maar hoe verloopt het nu? Staat het gerecht nu ook op de rem bij het onderzoek naar de nieuwe pistes? “Ik moet beamen dat die indruk leeft bij de familie, al kan ik daar niet echt uitspraken over doen. Ik heb geen toegang tot het dossier.”