Huiszoeking in caravan van de Reus

Speurders van de cel Waals-Brabant hebben gisteren in Cerfontaine de hele dag de caravan van Christiaan Bonkoffsky en het domein daarrond doorzocht. De man zou de Reus van de Bende van Nijvel zijn. De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer bevestigt het nieuws van de huiszoeking aan de redactie. “Wij willen zeker zijn dat daar niks in de grond zit.”

De verkaveling in de Avenue d’Hêtres in het bos van Revleumont werd eerder dit jaar al door speurders van de cel Waals-Brabant (CWB) doorzocht. Afgelopen weekend bleek dat daarbij een adresboekje uit 1984 over het hoofd was gezien. Het adresboekje bleek van de vorige eigenaars van het domein te zijn, maar de vondst was voor de onderzoeksleiding een indicatie dat er in eerste instantie niet erg grondig werd gezocht.

“Deze keer doen we een zeer grondige zoeking”, zegt procureur-generaal De Valkeneer. “Gewoon om zeker te zijn. We doorzoeken ook de grond rondom de caravan. We concentreren ons op twee plekken. De zoekingen zijn maandag al begonnen en gingen vandaag de hele dag verder. Wij willen zeker zijn dat daar niks is verborgen, of nog in de grond zit. We doorzoeken ook de omgeving rondom het terrein.”

Christiaan Bonkoffsky, eind jaren 70 actief bij groep Diane, bekende kort voor zijn dood aan zijn broer dat hij deel had uitgemaakt bij de Bende van Nijvel, die 28 mensen vermoordde tussen 1982 en 1985. De CWB probeert nu vooral zicht te krijgen op de entourage van Bonkoffsky in die tijd.

Bonkoffsky kocht de caravan eind 2001, maar heeft er hooguit twee zomers doorgebracht. De laatste sporen van zijn aanwezigheid daar gaan terug tot de zomer van 2003. Ten tijde van de eerste huiszoeking was het spoor-Bonkoffsky binnen de CWB nog een van dertien in een dozijn. Vandaag beschouwen de speurders het als het belangrijkste in 32 jaar Bende-onderzoek.

Bron » De Morgen