Geen link gevonden tussen Bende van Nijvel en gevonden wapens

Het onderzoek naar de wapens en munitie die magneetvissers hebben gevonden in het kanaal Charleroi-Brussel, heeft niets opgeleverd. Dat is bevestigd aan onze redactie. Er zou geen link zijn met de Bende van Nijvel.

Drie jonge magneetvissers haalden in mei wapens, munitie en andere voorwerpen boven in het kanaal Brussel-Charleroi. Na de nieuwe ontwikkelingen in de zaak leverden ze die vorige maand over aan de politie.

Al snel werd een link gelegd met de Bende van Nijvel. De plek was immers een kleine kilometer verwijderd van die waar in 1986 de Delta-cel van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch voorwerpen van de Bende van Nijvel had bovengehaald.

Maar op basis van een voorlopig rapport van het NICC zou er geen link zijn. De kogels zouden dateren van de jaren negentig, dus nadat de Bende van Nijvel haar overvallen heeft gepleegd. De gevonden revolver is niet diegene die gestolen was bij de wapenhandel Dekaise in Waver in 1982.

Ballistisch onderzoek op de teruggevonden riotgun toont aan dat er niet mee geschoten werd bij de overvallen van de Bende van Nijvel. Over de kist met opschrift ‘Rijkswacht-Gendarmerie’ die ook werd teruggevonden, is nog geen duidelijkheid, maar allicht dateert ze ook uit de jaren negentig, net zoals de munitie die erin zat.

Het definitieve rapport van het NICC volgt donderdag.

Bron » De Standaard