Voormalige Oost-Duitse geheime dienst zag geen link tussen Bende en CCC

De onderzoekers die de misdaden van de Bende van Nijvel onderzoeken, zijn terug uit Duitsland waar ze de archieven van de voormalige Oost-Duitse geheime dienst gingen raadplegen. Uit die archieven bleek alvast dat de Stasi geen verband heeft kunnen vinden tussen de Bende van Nijvel en de CCC. De drie Bende-magistraten, Jean Claude Lacroix, Jean-Paul Raynal en Claude Michaux, wilden van het Duitse gerecht vooral meer duidelijkheid krijgen over wat er wel en niet terug te vinden is in de archieven van de Stasi.

Over één ding kregen ze de voorbije dagen al zekerheid: de Stasi, de voormalige Oost-Duitse geheime dienst, heeft ten tijde van de Bende-overvallen en de aanslagen van de CCC onderzocht of er een verband was tussen de twee groepen. De Belgen hebben de synthese-rapporten van de Stasi daarover ingekeken. Daaruit blijkt in elk geval dat de Stasi de band tussen Bende en CCC nooit heeft kunnen aantonen. De magistraten hebben aan hun Duitse collega’s ook een lijst met namen overhandigd van verdachten die in het Bende-dossier circuleren. De Duitsers gaan de volgende maanden na of die namen in de Stasi-dossiers voorkomen.

Dat belooft geen makkelijke taak te worden. Het Stasi-archief bestaat uit om en bij de tweehonderd kilometer papier, alles samen twaalf miljoen individuele fiches. Een groot deel van het archief werd met de val van de muur vernietigd, een ander deel werd naar de Verenigde staten gestuurd. Eind maart komt het terug naar Berlijn. Dan zullen de Duitsers op zoek gaan naar de namen van de Bende-verdachten. Los van het Bende-dossier bleek uit het Stasi-archief ook dat de Oost-Duitsers in de jaren ’80 in ons land telefoons hebben afgetapt. Onder meer de lijn van Interpol in Brussel luisterden ze af.

Bron » De Standaard