Meer speurders, andere magistraten

Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, verdwijnt uit het onderzoek naar de Bende van Nijvel. De Valkeneer staat sinds 2013 aan het hoofd van het onderzoek. Voor de buitenwereld is hij ook al jaren het gezicht ervan, maar dat is nu voorbij.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei gisteren in de commissie Justitie dat het onderzoek voortaan gecoördineerd wordt door het federaal parket. Het is voorlopig onduidelijk of De Valkeneer er nog een adviserende rol wil of krijgt. De onderzoeksrechter Martine Michel blijft vanuit Charleroi wel het onderzoek leiden. Zij werkt voortaan nauw samen met het federaal parket.

Bij het federaal parket komt het dossier in handen van de ­sectie zware georganiseerde criminaliteit. Het dossier zal beheerd worden door een team van magistraten, onder wie Marianne Cappelle. Zij werd bekend als de magistrate die het in de zaak-Aquino met succes opnam tegen een leger van topadvocaten.

­Cappelle bracht in het verleden nog een ­hele reeks dossiers van zware criminaliteit tot een goed einde. Ze staat bekend als een specialiste in het gebruik van speciale politietechnieken, zoals infiltratie. Ze heeft de reputatie dat ze een pitbull is die nooit opgeeft.

Achthonderd tips

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel raakte in oktober vorig jaar in een stroomversnelling na de onthullingen over ex-rijkswachter Chris B. Die bekende op 14 mei 2015, vlak voor zijn dood, dat hij lid was geweest van de Bende van Nijvel. Meer details gaf hij niet. De ex-rijkswachter lijkt als twee druppels water op de beruchte robotfoto nummer 19 die de Reus van de Bende voorstelt.

B. maakte in de jaren 70 een paar jaar deel uit van de Groep Diane, het toenmalige elitekorps binnen de rijkswacht. Maar tot nader order zijn er geen aanwijzingen dat hij en zijn (ex)-collega’s met de Bende te maken hebben. Bovendien zijn er ook twijfels over de waarheidsgetrouwheid van robotfoto nr. 19 die tien jaar na de feiten onder hypnose werd gemaakt na de Bende-overval in Overijse.

Na de onthullingen over B. kregen politie en gerecht wel achthonderd nieuwe tips. Volgens de minister van Justitie bleken 470 daarvan ook echt interessant. Tot hiertoe werden 120 van de 470 bruikbare tips onderzocht. De overige 350 tips zullen in de komende maanden bekeken worden.

Dertig speurders

Ondertussen wordt het team dat het onderzoek doet naar de Bende mondjesmaat uitgebreid tot dertig speurders. Een aantal van de oudere speurders die al langer met het dossier bezig zijn, blijft op post.

Bovendien zal aan enkele gepensioneerde ex-speurders die vroeger aan het dossier werkten, gevraagd worden om hun expertise. De speurders beperken zich ook niet tot het onderzoeken van alleen maar de tips die binnenkomen.

In de volgende maanden wordt een criminele analyse van het dossier gemaakt. Maar ook andere onderzoeken waar een link zou kunnen bestaan met de Bende van Nijvel, worden onder de loep genomen, onder andere de zaak Bouhouche-Beijer.

Het is de tweede keer dat Geens extra mankracht inzet voor het onderzoek. In oktober vorig jaar werd het bestaande team van vijf politiemensen al versterkt met vijf extra speurders van de gerechtelijke federale politie. Daarnaast kwamen er ook vier speurders bij van het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten.

Bron » De Standaard