Burgemeester D’Haese: “Er is geknoeid in het Bende-dossier, volgend jaar een Witte Mars met nog meer volk?”

Komt er volgend jaar een nieuwe Witte Mars? Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) denkt dat het misschien nodig zal zijn nu een oud-magistraat uit de biecht klapt over manipulaties in het onderzoek. De man zegt anoniem dat bepaalde huiszoekingen niet mochten worden uitgevoerd van de minister van Justitie.

Een voormalig Brussels magistraat zegt in een brief dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel gesaboteerd is door Justitie zelf. Hij wou in de jaren 90 onderzoeken of er een link was tussen de Bende en de CCC. Hij zegt daarin gehinderd te zijn, onder meer door toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck. Die zegt echter altijd correct gehandeld te hebben.

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) denkt dat als Justitie zo voortdoet, er volgend jaar een tweede Witte Mars zal komen met veel meer volk. “‘Er is geknoeid met het Bende-onderzoek’. Een bewering die nu al vele jaren nadrukkelijk wordt geopperd, vanuit diverse bronnen, en die ‘vaneigens’ juist is. Vandaag brengen VTM Nieuws & TV Oost verklaringen van een voormalige magistraat die in dezelfde lijn liggen. U leest het goed: geen krantenjongen, maar een magistraat die werkte in het onderzoek!”, zegt D’Haese.

“Het is stilaan een open deur intrappen, en ik stelde het vorige week nog tijdens de 9 november-herdenking, maar de manier waarop dit onderzoek werd en wordt gevoerd is absurd, niet ernstig en bovenal onrespectvol jegens de slachtoffers en de nabestaanden. De manipulaties moeten stoppen. Laat ons de druk op de ketel houden. Volgend jaar een Witte Mars in Aalst met nog veel meer deelnemers dan de succesvolle mars van vorige week? Aalst vergeet je nooit…”

De Witte Mars lokte volgens sommige bronnen wel drieduizend deelnemers.

Michel Markey, een van de initiatiefnemers van de Witte Mars, start nu met een Waakzaamheidscomité. “Dat zal alles volgen wat de Bende van Nijvel betreft en eventueel acties ondernemen als het nodig is. Het is zeker niet uitgesloten dat er een tweede Witte Mars komt volgend jaar op 9 november. Maandag evalueren we de voorbije Witte Mars in Aalst en zullen we daarover praten. Zelfs een jaarlijkse Witte Mars is zeker een van de mogelijkheden”, reageert Michel.

Er zou al een nieuwe Witte Mars kunnen plaatsvinden op 11 maart. “In Brussel vindt dan de dag van de slachtoffers van terreur plaats. Er lopen nu gesprekken om ook daar dan een Witte Mars te organiseren.”

Bron » Het Laatste Nieuws